Передплата 2024 «Добре здоров’я»

ГПУ: "Україна поверне з Латвії як мінімум 50% вкраденого Януковичем"

  • 15.12.2016, 11:39
  • 918

Україна може розраховувати на повернення з Латвії як мінімум 50% активів президента-втікача Віктора Януковича.

Таку позицію висловив заступник генпрокурора України Євген Єнін в ефірі телеканалу "112 Україна".

"Ми чітко показали свій інтерес до повернення активів. Уперше на такому високому рівні порушено питання повернення цих грошей. Буквально наступного тижня генпрокурор України планує здійснити візит у Латвію для того, щоб продемонструвати Латвії докази зібрані нашим слідством, які вердикти набули чинності з тим, щоб обгрунтувати швидке повернення цих грошей в Україну. А також можливе обговорення часток, в яких ми можемо розраховувати на повернення грошей", - сказав Єнін.

За його словами, виходячи зі світової практики, загальний строк повернення активів може тривати 5-10 років.

"Ми говоримо про ранішу перспективу, насамперед зважаючи на те, що українське слідство значною мірою просунулося на цьому шляху. Вже до кінця року ми розраховуємо на перші вердикти у кримінальних процесах, які стануть підставою для повернення цих грошей. Безумовно, ми не встигаємо повернути ці гроші до кінця року. Це означає, що наступного року ми вже маємо домовлятися з латвійською стороною про те, щоб вони закладали в проект закону, свій бюджет, щоб вкласти це у витрати, повернення цих грошей або принаймні їх частини в Україну. Я думаю, що ми можемо розраховувати щонайменше на 50% зазначеної суми", - зазначив заступник генпрокурора.

Раніше Єнін говорив, що на 6-му засіданні українсько-латвійської міжурядової комісії говоритимуть про повернення грошей "державної мафії Януковича" з Латвії.

Як повідомлялося, раніше в ЗМІ з'явилася інформація про конфіскацію в Латвії 50 млн євро з рахунків українських чиновників-втікачів часів Віктора Януковича. За припущеннями, ця сума могла бути конфіскована з рахунків екс-першого віце-прем'єр-міністра України Сергія Арбузова.

У Латвії підтверджують, що гроші пов'язані з Україною і були конфісковані у рамках спеціальної процедури, без кримінального вироку.

Уряд Швейцарії 9 грудня ухвалив рішення продовжити на 2017 рік замороження активів колишнього президента України Віктора Януковича (а також колишніх президентів Єгипту і Тунісу - Хосні Мубарака і Зіна аль-Абідіна бен Алі).

Згідно з повідомленням швейцарського уряду, на рахунках, пов'язаних з екс-президентом Януковичем, залишаються замороженими 69,3 мільйона доларів.

Схожі новини