Передплата 2024 ВЗ

У Греції виявили загублене 2500-річне місто

  • 13.12.2016, 18:16
  • 1 444

Шведські археологи знайшли у Греції залишки стародавнього міста віком 2500 років, повідомляє The Independent.

Дослідники з Університету Гетеборга та Університету Борнмута вивчали руїни в селі Влохос за 300 км на північ від Афін. Досі вважалося, що на цьому місці існувало невелике поселення. Проте шведські вчені виявили на вершині та схилах пагорба залишки вежі, фортечних мурів і брами. Усі ці ознаки стародавнього міста добре видно з повітря.

"Ми з колегами натрапили на це місце торік у рамках одного проекту, і відразу ж зрозуміли його величезний потенціал. Дивуюся, чому цей пагорб ніхто всерйоз не досліджував", - говорить лідер команди, аспірант університету Гетеборга Робін Рьоннлунд.

Серед руїн шведи виявили кілька давніх глиняних посудин і монет, що датуються 500 роком до н.е. Кажуть, місто процвітало в IV-III ст. до н.е. Потім прийшло в занепад, імовірно, через захоплення території римлянами.

"Про давнє минуле цієї місцевості мало що відомо. Багато вчених раніше вважали Західну Фессалію чимось на зразок задвірку античності. Наш проект заповнює важливий пробіл у знаннях про її історію та демонструє, що Греція приховує ще багато несподіваних знахідок", - додав Рьоннлунд.

Щоб зберегти пагорб, археологи поки що відмовилися від розкопок. Спершу вивчать місцевість за допомогою георадару. Дослідження запланували на серпень наступного року.

Схожі новини