Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Панов звинуватив ФСБ у тортурах

  • 09.12.2016, 10:55
  • 897

Громадянин України Євген Панов, обвинувачений у справі про організацію терактів в Криму, написав заяву в СК РФ зі скаргою на катування, які, за його словами, застосовувалися до нього протягом шести днів після затримання в ніч на 7 серпня 2016 року.

Про це повідомляє "Медіазона" з посиланням на адвоката Панова Дмитра Дінзе.

У заяві говориться, що Панова затримали близько четвертої ранку 7 серпня на КПП в Армянську, коли він на своїй машині намагався в'їхати до Криму з боку України.

Його попросили вийти з машини для огляду, після чого вдарили по голові якимось предметом і з мішком на голові відвезли в якесь приміщення, де почали катувати, б'ючи залізною трубою і підвішуючи за наручники.

На запитання про причини того, що відбувається йому відповіли, що це розплата "за спільні поїздки з Олексієм Сандулом" (людина з таким ім'ям була на опублікованому 11 серпня відео допиту Панова).

Також в той день його вивели на вулицю, заявивши, що розстріляють, і ненадовго зняли мішок з голови - за цей час він встиг розгледіти двох чоловіків, яких, як пише видання, готовий впізнати.

Увечері 7 серпня Панова відвезли, як він вважає, в Сімферополь, де продовжували катувати з використанням електричного струму, за його словами, до 9 серпня.

З публікації випливає, що в цей день його відвезли в суд, де він вперше побачив другого фігуранта справи Андрія Захтія. Суд заарештував їх обох на 15 діб за нецензурну лайку на вулиці.

Раніше Дмитро Дінзе розповідав, що Панова заарештували за лайку на наступний день після затримання, тобто 8 серпня; таку ж дату арешту Захтія називав адвокат останнього Ілля Новіков.

Після суду Панов провів два дні в ізоляторах тимчасового тримання, а 11 серпня (на наступний день після оголошення ФСБ про запобігання терактам) суд в Сімферополі заарештував його за підготовку диверсії.

За словами Панова, свідчення, які були зняті на камеру і опубліковані 11 серпня, він дав під тортурами. Крім того, він підписав всі документи, які йому давали співробітники ФСБ.

У заяві в СК Панов просить перевірити дії тих, хто його затримав і катував, і притягнути їх до кримінальної відповідальності, пише "Медіазона"

"Вперше нагодували і дали випити води йому тільки в СІЗО, каже Панов. Про катування він розповідав призначеному слідством адвокату Ользі Помозовій, яку побачив в будівлі ФСБ в Севастополі. "Адвокат запитала мене: "Тебе били?", при цьому вона говорила пошепки. Я відповів: "Звичайно, а що, не видно?". Більше вона мені питань не ставила", - повідомляє видання.

Схожі новини