Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Від ТЮГу – до Першого Театру

  • 08.12.2016, 11:42
  • 1 295

Змінилася назва одного з найстаріших дитячих театрів України.

У Львові більше немає Першого академічного українського театру для дітей та юнацтва. Його перейменували. Тепер він називатиметься Перший Театр. Змінилася не лише назва, а й логотип, зовнішній вигляд рекламно-промоційної продукції, а також кардинально оновився творчий склад трупи.

Історія театру багата та насичена, сьогодні він починає жити цілком по-новому. Вже декілька років у театрі грають вистави для всіх вікових категорії: дітей, юнацтва та дорослих. У театрі існує три репертуари: денний, проміжний та вечірній. Проте театр і досі сприймають як суто дитячий, інколи приводячи молодше покоління на вистави з вечірнього репертуару, аудиторія яких — дорослі глядачі.

За словами художнього керівника Першого Театру Юрія Мисака, у колективі «завершився період певних організаційних проблем, завершився час намагання зрозуміти, як ми хочемо працювати, хто ми і куди йдемо». «Щось треба час від часу міняти, - каже Юрій Мисак. — Нова назва — це точка відліку для нашого театру. Ми 20 років були Першим українським театром для дітей та юнацтва. Нас називали в гіршому випадку ТЮГом, ще в гіршому — ТЮЗом, і в найгіршому — Театром ім. Максима Горького. Треба назавжди позбутися лайливого слова «ТЮГ» як рупора пропаганди. Назву шукали довго. Провели опитування в колективі і нарешті обрали назву — Перший Театр. Перший — це той, куди приходять вперше з наймолодшого віку, де вперше людина вражена від знайомства з мистецтвом. Це перші емоції. Наш театр був першим для Романа Віктюка, Ярослава Федоришина, багатьох теперішніх акторів — заньківчан, наші колишні актори зараз прикрашають своєю грою сцени провідних театрів України…».

Автор нового логотипу театру, художник і дизайнер Богдан Поліщук пояснює свій задум так: «Хотілося створити логотип, який будь-хто міг би накреслити на стіні чи будь-де. Обличчя українське — це козак, у якого оселедець нагадує ще й полум’я свічки, а також це спільний автопортрет-шарж мій і художнього керівника театру Юрія Мисака» (в обох є вуса і борідка. — Л.Ч.). А головний художник Першого театру Дарія Зав’ялова додає, що, можливо, це не остаточна назва, з часом до неї може додатися кілька слів, але наразі це залишається інтригою. Хоча Юрій Мисак дещо прояснив: «З часом ми хочемо, щоб наш театр носив чиєсь ім’я».

Схожі новини