Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Головну ялинку столиці «одягнуть» в яворівську іграшку

  • 08.12.2016, 11:05
  • 1 370

Двісті янголів, зроблених за мотивами яворівської іграшки, у 2011-му прикрасили головну ялинку Ватикану.

До того яворівські іграшки вбирали головну ялинку Львова. Цьогоріч цю оригінальну забавку обрали для прикрашання головної ялинки України.

Цей яскравий розпис рослинними мотивами у жовто-зелено-червоному колориті знають і люблять у столиці. Для столичної ялинки обрали три види ялинкових прикрас, які виготовляють майстри із Львівщини Остап Сойка і Оксана Когут: ангелики, пташки і верхівки, які теж використали як іграшкові прикраси. Також для святкового містечка виготовили дві гойдалки на коліщатах у вигляді пташок.

Остап та Оксана (на фото) майже три місяці виготовляли прикраси - з липи, яку майстри вважають найкращим матеріалом. Виявляється, це дерево не так легко знайти на Львівщині. Везуть навіть із Самбора і Перемишлян.

Фарби теж обирали найкращі - художній акрил. Хоч часу було обмаль, вклалися в термін. Роботи гарно запакували і відправили бусом до Києва. “Після того, як відправили роботи, цілий день відсипалася”, - розповіла пані Оксана, яка у той час зламала ногу і працювати їй було непросто.

Майстриня каже, що любить Київ і завжди з захопленням приймає запрошення туди приїхати. Зокрема, цього літа у Національному центрі народної культури “Музей Івана Гончара” відбулася виставка “Яворівська іграшка” та презентація забавкарського проекту Оксани Когут і Остапа Сойки “Грайся!”.

Засновник проекту Folk Ukraine Ігор Добруцький, який третій рік поспіль є офіційним організатором головних новорічно-різдвяних святкувань країни, розповів, що яворівським розписом прикрашена не лише головна ялинка країни, а й зимове містечко та новорічний ярмарок.

Відкриття та засвічення головної ялинки країни відбудеться в День святого Миколая на Софійській площі.

Фото з архіву Оксани Когут

Схожі новини