Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Transparency International: "Українці назвали найкорумпованіші відомства"

  • 16.11.2016, 15:18
  • 1 105

Україна за даними опитування антикорупційної громадської ініціативи Transparency International увійшла до п'ятірки країн, де більше половини населення - 56% - вважають корупцію проблемою, яка заважає розвиватися економіці.

Про це повідомляють дані опитування антикорупційної громадської ініціативи Transparency International.

Найкорумпованішими українці назвали: державних службовців (65%), парламент (64%), працівників податкової сфери (62%), суддів (61%), президента та прем’єр-міністра (60%), представників місцевих органів влади (55%), поліцію (54%), керівників бізнесу (46%), релігійних лідерів (32%).

Близьо 8% громадян України протягом останнього року давали хабар при взаємодії з органами влади. Найчастіше українці платили хабар при отриманні послуг у таких установах: початкові та середні навчальні заклади (38%), медичні установи (33%), при взаємодії з дорожньою поліцією (33%), у системі професійної освіти (31%), оформлюючи виплати по безробіттю (9%), оформлюючи соціальні пільги (6%).

При цьому, вважають за непотрібне повідомляти про корупцію 42% опитаних, адже 16% — переконані, що це нічого не змінить, а 14% бояться наслідків такого викриття. Також варто відзначити прогрес порівняно з минулими роками: у 2013 році 74% українців не повідомляли про корупцію, бо 63% з них вважали, що це нічого не змінить, а 24% боялися наслідків.

Дослідження Transparency International Барометр світової корупції (Global Corruption Barometer) вивчає громадську думку щодо участі громадян у корупційних діях і оцінку своєї діяльності органів влади в подоланні корупційних зловживань. Загальна кількість респондентів в Україні - 1507 осіб. Статистична похибка для України становить 2,6 відсоткового пункту.

Схожі новини