Передплата 2024 «Добрий господар»

На Дніпропетровщині готуються до випробувань нового ракетного комплексу "Грім"

  • 04.11.2016, 09:25
  • 997

На розробку нового комплексу підприємство не брало коштів у держави, а залучало кредитні ресурси.

На Дніпропетровщині готуються до випробувань нового ракетного комплексу "Грім"
На Дніпропетровщині готуються до випробувань нового ракетного комплексу "Грім"

Державне підприємство «НВО «Павлоградський хімічний завод» разом із державним конструкторським бюро «Південне» розробили новий оперативно-тактичний комплекс «Грім». Про це повідомили на Павлогоадському хімзаводі з посиланням на генерального директора заводу, головного конструктора Леоніда Шимана.

За інформацією заводу, розробники готуються до випробувань.

Як зазначив Шиман, створення «Грому» розпочалось після закриття проекту зі створення оперативно-тактичного комплексу «Сапсан» 2013-го року. На розробку нового комплексу підприємство не брало коштів у держави, а залучало кредитні ресурси. Наразі у комплексу є іноземний замовник, однак розробники сподіваються, що його виробництво буде замовлене й для української армії.

«Починаючи з 2013 року, ми спільно з КБ «Південне», не беручи грошей у держави, вирішили створити оперативно-тактичний комплекс «Грім» з дальністю стрільби більшою, ніж у «Сапсана», для його подальшого експорту. Україна у свою чергу, могла б придбати цей комплекс для потреб ЗСУ у 6 разів дешевше. Оскільки проектування дослідних зразків здійснюється за рахунок коштів замовника і не вимагає бюджетних коштів, то сьогодні стоїть питання про те, щоб Міноборони України розглянуло необхідність прийняття комплексу на озброєння», — сказав Шиман.

За його словами, події у Криму та на Донбасі продемонстрували необхідність наявності в української армії високоточного озброєння.

«У світлі останніх подій, з'явилася можливість використовувати наш науково-технічний потенціал для створення нових видів озброєння, пов'язаних з оперативно-тактичним ракетами. Це озброєння дозволяє попереджувати напад агресора з-за кордону, вражаючи будь-які техногенні об'єкти, які знаходяться, в тому числі й на його території. З вересня ми активно продовжуємо роботу, заповнюємо двигуни так, щоб в грудні вони пішли на стендові і льотні випробування», — повідомив Шиман.

У серпні 2013 року, за часів президентства Віктора Януковича, ДКБ «Південне» і Павлоградський хімзавод — провідні підприємства оборонної та ракетно-космічної галузей України — припинили роботу над проектом ракетного комплексу «Сапсан».

Джерело: Радіо Свобода

Схожі новини