Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Львові постав пам’ятник Богдану-Ігорю Антоничу

  • 28.10.2016, 14:06
  • 2 958

На вулиці Городоцькій у Львові, у центрі скверу біля цирку, відбувся монтаж пам’ятника видатному поету, прозаїку та літературознавцю Богдану-Ігорю Антоничу.

Тут, у будинку навпроти, на вулиці Городоцькій, 50, проживав поет. Це перший пам’ятник Антоничу в Україні.

Пам’ятник поетові постав у вигляді композиції, присвяченій його поезії. Саме такий проект підтримало журі під час відкритого всеукраїнського конкурсу, який був оголошений у 2010 році. Тут є переплетення живої і неживої природи, звірів, рослин, природи і людини, як це є в поезії автора, зокрема, у збірці «Привітання життя». У композиції зображений умовний образ чоловіка, який виходить із лісу. Тут є олень, дерева, птахи. У такому життєвому циклічному коловороті воно все переплітається. Такою побачив і зобразив творчість Антонича скульптор Володимир Одрехівський разом із групою авторів, які працювали над пам’ятником ­- Олександрою Лібич, ­Денисом Белюхом і Олександром Матушковим.

Володимир Одрехівський не приховував задоволення від того, що встановлений пам’ятник, тобто є певний результат від роботи, над якою працювали кілька років. Висота бронзової композиції — 4,5 метри, кам’яного п’єдесталу — 1,8 метри, а загальна висота трішки більше 6 метрів. Автор каже: «Робота дуже складна, нестандартна. Тривав процес із удосконалення проекту, пізніше робота над робочими моделями. Ця композиція легка, ажурна, вона виконувалася в металі, пізніше в гіпсі. Для художника завжди добре, коли є час, щоб можна було обдумати кожну деталь, щоб була можливість виправити. Думаю, що це тільки пішло на краще».

Тепер пам’ятник, відлитий у бронзі, встановлений на гранітному постаменті. Для постаменту гранітний камінь вагою сім тонн привезли із Рівненської області, який спеціально відібрали автори.

На встановлення пам’ятника прийшли подивитися і львів’яни, які розповіли, що Львів давно вже очікував такого пам’ятника. Сама робота їм дуже сподобалася. Про це розповіла львів’янка Соломія, яка проживає неподалік і часто приходить гуляти на цю площу біля цирку. Вона переконана, що пам’ятник обов’язково сподобається як львів’янам, так і туристам, яких дуже багато тут, особливо у вихідні. «Приємно, що разом із пам’ятником ожила і отримала друге дихання площа біля цирку», - каже пані Соломія.

Як повідомили у прес-службі Львівської міської ради, саме будівництво пам’ятника Антоничу тривало близько трьох місяців. Переможцем тендеру на проведення необхідних робіт стало ТОВ «Теко Лімітед», з яким на початку липня Галицька районна адміністрація уклала відповідну угоду. На роботи з будівництва пам’ятника й постаменту, оновлення мощення та проведення благоустрою довкола скульптури з міського бюджету виділили близько 2,1 млн гривень.

Окрім того, реконструйовано площу біля цирку і сквер. На благоустрій площі в міському бюджеті передбачили 1,45 млн. гривень, скверу — 1,46 млн. гривень.

Тепер залишилося завершити роботи з благоустрою довкола пам’ятника, посадити квіти і пам’ятник готовий до офіційного відкриття. Називають орієнтовну дату відкриття — 6 листопада.

Схожі новини