Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Родичі "в'язнів Кремля" вимагають призначити особу, відповідальну за переговори зі звільнення українців

  • 28.10.2016, 12:37
  • 969

Рідні скаржаться на брак інформації та відсутність прогресу в питанні звільнення.

Родичі українців, ув'язнених із політичних мотивів у Росії та окупованому Криму, звернулися до органів влади з вимогою призначити особу чи інституцію, яка буде відповідати за ведення переговорів із визволення політв'язнів. Про це вони повідомили на прес-конференції в п'ятницю, 28 жовтня, у Києві, передає кореспондент Тижня.

Зокрема, родичі, а також народні депутати, активісти та адвокати українців звернулися до Адміністрації президента України, Служби безпеки, Ради національної безпеки та оборони, Міністерства юстиції та Міністерства закордонних справ із вимогою призначити особу чи інституцію, відповідальну за переговорний процес у питанні звільнення українців, яка буде звітувати перед родичами та адвокатами в закритому режимі щодо прогресу в переговорах, а також регулярно звітувати перед громадськістю.

Ігор Котелянець, брат Євгена Панова, якого заарештували за звинуваченням у "кримських диверсіях", наголосив на тому, що родичі не отримують достатньо інформації про процес переговорів зі звільнення.

"Не можу сказати, що від нас бігають і зачиняють двері, але ми отримуємо інформацію, якщо приходимо і вимагаємо її. Вона не часто виходить за рамки обнадійливих фраз про те, що «Україна робить все для звільнення, це складні перемовини». В якому вони форматі, хто бере участь — інформації нема. Щодо Мінська — кримські в’язні взагалі не входять до формату Мінських обговорень, тому ми не можемо в цьому форматі про них говорити. Найвагоміша інформація поступає від наших адвокатів", - наголосив він.

Народний депутат Ірина Суслова, яка патронує засудженого в Росії Валентина Виговського, підкреслила, що родичі політв'язнів потребують підтримки з боку держави.

"Проблема в тому, що на цих людей не звертає добре увагу держава. Не лише на них, але й на їх рідних. Валентин, як і інші, мають сім’ї, дитину, дружину. Держава не допомагає їм на законодавчому рівні, не надає жодних соціальних пільг. Мати Валентина витратила понад 20 тис. грн, аби один раз відвідати сина. Для людини, в якої пенсія 1,3 тис грн, складно собі дозволити раз на місяць відвідати сина", - розповіла Суслова.

"Ми просимо дві речі — сформувати орган, який мав би у відповідальності переговори щодо в’язнів в РФ. Визначити людину, яка буде в комунікації політв’язнів, аби інформувати їх про те, що відбувається. Люди від браку інформації не розуміють, куди рухаються справи. Кримські в’язні поза мінським форматом. Від лютого жодного прогресу. Без посилення роботи в Женевському форматі наші шанси на звільнення в’язнів затягуватимуться. Наше представництво в ООН готує резолюцію по Криму. Рада безпеки ООН має провести засідання з моніторингом виконання щодо Криму. Особливо це актуально після визнання Меджлісу «терористичною організацією»", - заявила нардеп Світлана Заліщук.

Вона також наголосила, що Україна має зробити подання до Міжнародного кримінального суду із зібраними фактами, які підтверджують порушення Росією прав політв’язнів, зокрема в Криму За її словами, це може спростити звільнення українських політв'язнів в РФ.

Схожі новини