Передплата 2024 «Добрий господар»

Українець придумав пристрій, який змушує працювати паралізовану руку

  • 27.10.2016, 16:50
  • 1 262

Українець Олександр Шумський придумав пристрій, що допомагає людям після травм мозку і інсультів відновити дрібну моторику паралізованої руки.

Про це повідомляє AIN.UA.

Пристрій коштує $500. Він допомагає відновити зв'язок мозку з паралізованою рукою, щоб реабілітація пройшла швидше і ефективніше. На працюючу руку надягають рукавичку з сенсором, який зчитує рухи вказівного пальця - і коли той згинається, посилає Bluetooth-сигнал рукаву на непрацюючій руці. Пристрій генерує електророзряд, який проходить через м'яз і активує запускають її мотонейрони.

"Це практично натуральний спосіб запуску м'яза - він "не бачить" різниці між електрикою і стимулом, посланим мозком. Правильно налаштований під людину розряд не викликає дискомфорту, і в результаті ми отримуємо силу скорочення м'яза в кілька кілограм: людина не тільки може самостійно одягатися, тримати чашку і ложку, а й піднімати дволітрові пляшки", - каже Шумський.

Система допомагає налагодити дрібну моторику, мотивує користувача до вправ, а також може в рази прискорити реабілітацію.

Вага всього пристрою - близько 250 г, і людина може однією рукою сама надіти його, ввімкнути і налаштувати.

Система запатентована в ЄС, готується патент і для інших країн. Зараз Олександр готує запуск перших приладів для реальних людей.

Працювати над пристроєм Олександр почав ще в університеті - це був його дипломний проект. Працював він під наглядом компетентних лікарів та біоінженерії, які вносили свої корекції в конструкцію.