Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Нарешті «прорізалися» підпеньки, маслюків – «як гною». А ціни на боровики кусаються...

  • 27.10.2016, 12:26
  • 2 525

Остання декада жовтня минає під знаком грибів.

Нарешті «прорізалися» підпеньки, маслюків – «як гною». А ціни на боровики кусаються...
Нарешті «прорізалися» підпеньки, маслюків – «як гною». А ціни на боровики кусаються...

Коли львівські гурмани розважалися на Святі сиру і вина, нітрохи не прогадали ті, хто замість цього “фесту” гайнув до лісу. Бо повернувся звідти не з порожніми руками. Мої знайомі принесли по великому кошику шипшини, терену і кілька літрів лікувального глоду. Але основним їхнім трофеєм на вихідні були все-таки гриби...

Мирослава Дмитрик зранку у хазяйських справах заглянула на базар у Бережанах, але як угледіла, що котрась бабця продавала там купку боровиків за 90 гривень, різко поміняла свої плани на день. Попросила сина Михайла поїхати з нею в село, щоб провести там “грибну розвідку”. У посадці канадського дуба боровиків цього разу не надибали (хтось випередив), зате натрапили на цілу колонію молодих підпеньків. Не гриби, а диво, якого цього року через затяжну посуху всі ми з вами зачекалися! Ніжки у них товсті, як стручки квасолі, коричневі шапки ще не встигли розкритися, наче капелюхи з широкими крисами, а виглядають як акуратні берети, під якими - білі комірці. Заповнили цими “солдатиками” всю сумку.

А коли поверталися додому, біля соснового лісу запаслися ще й маслюками. Вони повилазили з-під осипаної хвої цілими сім’ями — тільки тару подавай! Швидко заповнили ними два відра, а потім використали ще два пакети. Згодом, щоб дати раду цьому лісовому багатству - очистити його від моху, шпильок, слимаків, а потім законсервувати, домашні на кухні орудували майже цілу ніч...

Осіння грибозаготівля, крім прекрасного відпочинку, це ще й реалізація домашньої продовольчої програми. Навіщо на “Шуварі” купувати маслюки по 40 грн. за кілограм, якщо за дві години можна самому задарма назбирати цього добра на цілий сезон?! З боровиків буде фірмова юшка на Святий вечір, а з маринованих і сушених підпеньків — пікантна закуска раптовим гостям і пресмачнюща підлива до щоденних гарнірів. Маслючки у сметані чи на олії з цибулькою — це теж неабищо!

Фото автора

Тернопільська область

Схожі новини