Передплата 2024 «Добра кухня»

Через вчителів та перевізників не ремонтуватимуть доріг?

  • 27.10.2016, 11:17
  • 1 181

Міська рада побоюється, що бюджет розвитку Львова суттєво зменшиться.

Директор департаменту фінансової політики ЛМР Олег Іщук на прес-конференції заявив, що хороша ідея децентралізації зараз набуває зворотного напрямку. “Від початку децентралізації, - каже очільник

фінансів ЛМР, - бюджет міста зріс на 37%. Гроші скеровували на покращення інфраструктури: ремонт доріг, каналізацій, дахів, шкіл та садків. Тепер, якщо Верховна Рада затвердить урядовий проект бюджету 2017 року, то місто відправлятиме до Києва певну частину “децентралізованих” грошей, — приблизно 25% від коштів на розвиток Львова. Таким чином, бюджет розвитку Львова може зменшитись на майже 700 мільйонів грн.”.

«Перший дзвіночок: місту передали видатки на пільговий проїзд. Пільговий проїзд був визначений Кабінетом Міністрів. Якщо держава зробила таку пільгу, вона повин­на її й оплачувати. А держава «скинула» цю проблему на місцевий бюджет,— каже Олег Іщук. - Щонайменше 90 млн. грн. мають сплатити з міської скарбниці як компенсації перевізникам - замість того, щоб скерувати їх на розвиток інфраструктури».

За його словами, якщо в першому читанні Верховна Рада схвалить урядовий проект бюджету, то потім буде вкрай важко його змінити. Тоді “тягарем” для бюд­жету міської ради стануть не лише перевізники, а й персонал шкіл та ПТУ, зарплатню яким, згідно з проектом Верховної Ради, має сплачувати місто. На “утримання” вчителів шкіл міській раді потрібно додатково закласти в бюджет на 2017 рік 274 млн. грн. На фінансування ПТУ — ще 185,4 млн. грн. Окрім освітньої галузі, частину коштів “витягнуть” із бюд­жету комунальні платежі та енергоносії медичної галузі (63,7 млн. грн.). Олег Іщук нарікає, що цю галузь держава раніше вже “скидала” на місцеве фінансування. “Держава в 2016 році не додала значної суми до так званих медичних субвенцій, сказала: “Або скорочуйте персонал, або платіть додатково з місцевого бюджету”, а це 10 млн грн.”, — обурився директор департаменту фінансів ЛМР.

Попри все, місто не відмовляється фінансувати галузі освіти, медицини та платити перевізникам за пільговиків. У проекті бюджету наступного року зазначена прогнозована сума — 1 мільярд 386 мільйонів гривень. З них 321 мільйон місто як гарант має віддати комунальним підприємствам, аби ті погасили кредити, взяті у міжнародних фінансових установ. Таким чином, до початку наступного року до розподілу залишається 1,065 млрд. грн. “замість того, щоб витратити 700 млн. грн. на покращення інфраструктури, ми віддамо на держвитрати”, — тяжко зітхнув Олег Іщук.

Схожі новини