Передплата 2024 «Добра кухня»

АП: «Україна окреслила п'ять ключових позицій щодо "дорожньої карти" виконання Мінська»

  • 26.10.2016, 11:18
  • 968

Усі свої пропозиції, за словами заступника глави АП, українська сторона передала своїм партнерам по "Нормандського формату".

Президент України Петро Порошенко на зустрічі в "нормандської форматі" в Берліні окреслив 5 ключових позицій, на включенні в "дорожню карту" яких наполягає українська сторона. Про це повідомив заступник глави Адміністрації президента Костянтин Єлісеєв, передає УТ.

"Президент України на саміті в Берліні чітко окреслив 5 ключових т.зв. червоних ліній, які для української сторони є принципово важливими і повинні бути відображені в майбутній дорожній карті", — сказав Єлісеєв в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, перша позиція — це питання неконтрольованої наразі ділянки українсько-російського кордону. "Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ повинна, нарешті, отримати безперешкодний доступ на всю тимчасово окуповану територію, включаючи кордон. І, як це було передбачено пунктом 4 Мінського протоколу від 5 вересня 2014 року, забезпечити постійно діючий моніторинг на українсько-російському державному кордоні та верифікацію з створенням зони безпеки в прикордонних районах України і РФ", — пояснив він.

За його словами, в дорожню "Карту" також потрібно чітко виписати, яким чином Україна відновить повний контроль над неконтрольованою ділянкою українсько-російського державного кордону відповідно до комплексу заходів від 12 лютого 2015 року.

"Друге — це питання виведення російських військ і озброєння. Ми повинні мати чітке бачення того, коли і як буде відбуватися виведення численної російської армії з української території, включаючи російську техніку", — сказав Єлісеєв.

Третє, за його словами, це забезпечення безпеки можливих місцевих виборів силами міжнародного компонента.

"Четверте — це питання, пов'язане з розпуском усіх фейкових структур так званих "ДНР / ЛНР", створених після 2014 року. Тільки уявіть, сьогодні в Донецьку функціонує 24 псевдо-міністерства і відомства, включаючи так зване міністерство закордонних справ. А в Луганську і .. . того більше. Всі вони були створені для імітації так званої державності на цих територіях", — підкреслив заступник глави АП.

І п'яте, за словами Єлісєєва, це негайне звільнення всіх українських заручників, що перебувають на окупованих територіях, і українських політв'язнів, які утримуються у в'язницях на території РФ.

Він додав, що є й інші важливі напрямки, наприклад, економічні та соціальні питання, але ці п'ять є ключовими вимогами української сторони в контексті підготовки майбутньої "дорожньої карти".

Всі свої пропозиції, за словами заступника глави АП, українська сторона передала своїм партнерам по "Нормандського формату".

Схожі новини