Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Адвокати Небесної сотні розкритикували рішення Луценка забрати в Горбатюка справу Януковича

  • 24.10.2016, 20:56
  • 1 235

Генпрокурор, за словами адвокатів, фактично розформував Департамент спецрозслідувань.

Адвокати родин Небесної сотні вважають, що рішення Генеральної прокуратури забрати у Департаменту спеціальних розслідувань справу Віктора Януковича і, водночас, значну кількість слідчих, матиме низку негативних наслідків. Про це йдеться в заяві Адвокатської дорадчої групи у Facebook, передає УТ.

Адвокати підкреслюють, що генпрокурор Юрій Луценко фактично розформував Департамент спеціальних розслідувань Сергія Горбатюка, який займається справами Майдану і злочинами високопосадовців.

«Горбатюку залишають саму назву, забирають повноваження і людей. В наказі зазначається про ліквідацію обох управлінь департаменту спеціальних розслідувань, скорочення і виведення за штат слідчих і прокурорів. Фактично це означає, що як центр розслідувань злочинів минулої влади в тому числі злочинів проти Майдану департамент знищено. У Горбатюка знову лишається 20 слідчих. Все, чого потерпілі домоглись за ці два роки, нищиться», - наголошують адвокати.

«Ймовірно, що у Горбатюка заберуть всі злочини по високопосадовцях і насильницькі злочини в частині створення Януковичем ОЗГ і участі в ній інших вищих осіб держави. За планом, озвученим Юрієм Луценком, всі ці справи об’єднають разом із справами, Клименка, Курченка та ін, що розслідуються військовою прокуратурою і до кінця року направлять об’єднану справу, що налічуватиме 5000 томів до суду в порядку заочного провадження», - йдеться в повідомленні.

Адвокати родин Небесної сотні вважають, що таке рішення прийняте без усвідомлення юридичних і політичних наслідків, таких, як розвал центру розслідування справ, виведення потерпілих із процесу розслідування, відсутність будь-якого контролю з їх боку, відсутність можливості подати цивільні позови і відшкодувати шкоду, виведення з-під кримінальної відповідальності Віктора Януковича та решти колишніх високо посадовців, унеможливлення кримінального переслідування цих осіб в подальшому.

Наголошується, що при об'єднанні справ строки розслідування, які залишаться, рахуються по найменшому із термінів справ до об'єднання, тобто залишиться 2-4 місяці, а цього замало для передання справи до суду.

«Часу, відведеного для заочного розслідування законом, не вистачить навіть для ознайомлення зі справою захистом і потерпілими… Навіть суто арифметично вже зараз не вистачає строків для ознайомлення із 5000 томів до спливу річного терміну розслідування і терміну, відведеного законом про заочне провадження. Це унеможливить призначення судом обвинувального акту до розгляду і винесення вироків», - попереджають адвокати.

Вони наголошують, що після закінчення терміну поновити розслідування буде неможливо.

У зв’язку з цим у вівторок, 25 жовтня, в Українському домі в Українському кризовому центрі о 9-00 представники родин Небесної сотні і їх адвокати проведуть прес-конференцію.

Схожі новини