Передплата 2024 «Добрий господар»

З'явилися нові факти у справі Смоленської катастрофи

  • 22.10.2016, 12:42
  • 1 701

Комісія, яка розслідує причини Смоленської катастрофи, представила результати своєї роботи і заявила про факти маніпуляцій з даними попередніми комісіями і російською стороною.

Про це повідомляє Радіо Польща.

Міністр оборони Антоні Мацеревич заявив, що росіяни знайшли чорний ящик президентського літака через кілька хвилин після катастрофи, прослухали записи, після чого помістили ящик в уламки.

Крім того, члени комісії заявили, що уламки президентського літака ТУ-154М лежали щонайменше за 60 метрів до берези, в яку, за російською версією, врізався літак.

Уламки лівого крила ТУ-154М повинні були перебувати в різних місцях, деякі на відстані 30 метрів від берези, в яку врізався літак. На думку членів комісії, це повинно було означати, що в останній фазі польоту розташування літака відрізнялося від того, яке було зазначено у звітах російської і польської комісії.

Член комісії Марек Домбровський заявив, що комісія під керівництвом тодішнього глави МВС Польщі Єжи Міллера провела маніпуляції з отриманими даними бортових реєстраторів.

"Комісія Міллера спровела маніпуляції з показаннями бортових реєстраторів і скоротила їх. Із запису були вирізані останні 3 секунди, а замість них були додані записи з російського реєстратора, хоча польська сторона знала, що у його показах містяться численні неточності. Також з показань іншого російського реєстратора було вирізано 5 секунд", - сказав він.

Повідомляється, що тіло командувача ВПС Польщі генерала Анджея Бласіка повинно було знаходитися поруч з тілами інших пасажирів, а не в кабіні пілотів, а тіла членів екіпажу були розкидані в трьох різних місцях.

Комісія встановила, що на тілах деяких жертв були виявлені сліди вогню, які не можна пояснити пожежею, що виникла на місці аварії.