Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Міністр екології: "Чинна система контролю за викидами нагадує середньовічні індульгенції"

  • 06.10.2016, 14:01
  • 943

За словами Семерака, завдяки Угоді про асоціацію з ЄС Україна відійде від нераціональних радянських підходів.

Верховна Рада ухвалює екологічні законопроекти в рамках Угоди про асоціацію з ЄС не тому, що Україна зобов’язана їх прийняти, а тому, що усвідомлює важливість нових стандартів. Таку думку висловив в інтерв’ю Тижню міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.

«Відходимо від совкових підходів, далеких від логіки. Наприклад, сьогодні є стара система контролю за якістю повітря і викидами. Я називаю її середньовічною системою індульгенцій, коли забруднювач подає інформацію, скільки планує викинути в повітря відходів виробництва, це обраховується, підтверджується, планові показники переводяться в гроші. Підприємство заплатило, купило індульгенцію і коптить чи викидає відходи у воду. Але чи впевнені ми, що воно платить стільки, скільки викидає. Ніхто це не контролює», - зазначив міністр.

За його словами, раніше для контролю використовувалися санітарні зони, у яких інспектори час від часу здійснювали заміри.

«Але інспектори працюють у робочий час, а комбінати — нон-стоп. І коли навіть надходить сигнал, у соцмережах бачимо фото зМаріуполя чи із Запоріжжя в червоних порохах, то інструменту зупинити це немає. Це вже сталося. До того ж санітарна зона двох сусідніх підприємств часто накладається, тоді взагалі неможливо документально зафіксувати, хто викинув. Вже не кажучи, що є обмеження фінансування контролюючих служб. Система не працює», - зауважив Остап Семерак.

Джерело: Тиждень.ua