Передплата 2024 «Добрий господар»

Насильна рекультивація?

  • 05.10.2016, 20:17
  • 1 939

Попри відсутність домовленостей з жителями Грибовичів та Малехова, мер Львова Андрій Садовий заявив, що Львів власними силами буде робити «санітарну чистку» полігона.

На Грибовицькому сміттєзвалищі стартує рекультивація. Міський голова Львова Андрій Садовий заявив, що місто робитиме це власними силами. Йдеться про підготовчі роботи до поетапного “захоронення” смітника.

«Маємо погодження на цей процес від Міністерства регіональної політики, - сказав мер Львова. - Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман говорив про погодження від Мінфіну кредитних коштів - 75 мільйонів євро (на рекультивацію та зведення сміттєпереробного заводу. - Авт.). Наступний етап — Мінрегіонбуд має провести ще один відбір. Лише після цього можна говорити про підписання фінальної угоди з Європейським інвестиційним банком. Є принципова позиція Європейського інвестиційного банку, і львівський проект рекультивації визначено як пріоритетний. Але не всі чиновники в уряді це підтримують. Тому для мене слова прем’єр-міністра важливі. Не будемо чекати, поки надійдуть кредитні гроші. Щоб реально ці кошти працювали, треба півроку. Наша амбіція — збудувати найсучасніший сміттєпереробний завод в Україні. 99% сміття в Украї­ні захоронюють. Ніхто його належно не сортує. Хочемо показати на прикладі Львова, як це треба зробити».

Громадський активіст, депутат Дублянської селищної ради Ігор Іванюк розповів “ВЗ”, що люди проти того, аби під час рекультивації на смітник надалі вивозили побутові відходи зі Львова. Проект рекультивації від Львівської мерії передбачає цей “нюанс”.

А тим часом...

Сміття зі Львова частково вивозять на Житомирщину. Цього тижня кілька машин сміття викинули у Ружинському районі. На це гостро відреагували місцеві жителі та громадські активісти, які блокували автівки з відходами, викликали міліцію. За фактом складено адмінпротокол - порушення благоустрою (забруднення території побутовими відходами). Голова Ружинської РДА Наталія Скавінська каже, це вже другий випадок несанкціонованого вивезення сміття на Житомирщину. Ніхто не дозволяв цього робити.

“Такі дії неприпустимі! На місце буде направлено екологічну інспекцію. Керівники інших районів також мають взяти на контроль цей випадок, аби не допустити несанкцiонованих скидiв. Викидати сміття з iнших регiонiв без попереджень i без дозволiв на території нашої області та погіршувати екологічну ситуацію ми не дозволимо”, - заявив т. в. о. голови Житомирської ОДА Ігор Гундич.

Нагадаємо, нещодавно прем’єр-міністр Володимир Гройсман закликав усіх голів ОДА допомогти Львову зі сміттям — виділити свої полігони. Та ніхто з губернаторів не простягнув руку допомоги.