Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Осінній призов — на старт! 

  • 05.10.2016, 19:32
  • 1 287

Жоден призовник не піде в зону АТО.

4 жовтня в Україні стартував осінній призов на строкову військову службу. Цьогорічна планка призовників - 13 тисяч 908 осіб. Згідно з розпорядженням Кабміну, 7 тисяч 908 призовників направлять у Збройні сили, 5 тисяч — до лав Національної гвардії, одну тисячу — до лав Державної служби транспорту. Для цьогорічної призовної операції уряд виділив з державної скарбниці 41,6 мільйона гривень. З них 23,7 мільйона - для ЗСУ, 14,9 млн. грн. — для Нацгвардії, 2,9 млн. грн. — для Держспецтрансслужби.

Обсяг видатків на одного призовника - 2 тисячі 993 гривні, з яких 2,9 тис. грн - грошова допомога, 93 гривні — витрати на підготовку і проведення призову (без врахування кошторису на харчування та транспорт).

Найбільша кількість призовників очікується з Дніпропетровської (1500) та Харківської областей (970). Найменша — з Луганської (170) та Донецької (230). У Києві на строкову військову службу пі­ду­ть 570 осіб.

Новина для новоспечених призовників — їм не доведеться нести службу в зоні АТО. Президент України Петро Порошенко погодив демобілізацію шостої хвилі. До кінця жовтня цього року мобілізовані мають повернутися додому. Оголошувати сьому хвилю мобілізації наразі не будуть.

Як сказав “ВЗ” керівник регіонального медіацентру Міністерства оборони, полковник Олександр Поронюк, жоден новоспечений призовник від Львівщини не служитиме в зоні АТО. Наказ президента стосується усіх без винятку призовників. “Це принципова вимога Генштабу, головнокомандувача, міністра оборони, - каже Поронюк. - Сьогодні принцип строкової служби у тому, що багато людей зрозуміли: не можна нехтувати національною безпекою. Держава повинна мати якісно підготовлені мобілізаційні ресурси. Впродовж року-півтора молодь освоює військові спеціальності. Не так, як було раніше — за всю службу автомат тримали в руках лише на присязі. Зараз інші критерії, вимоги до строковиків. Більшість юнаків одразу потрапляють у службові підрозділи, де отримують “ази” армійської служби”.

За словами полковника Поронюка, цього року від Львівщини призвуть близько 800 хлопців. “Колись у мирний час від Львівщини на службу йшли півтори-дві тисячі призовників, - зауважив Олександр Поронюк. - Тепер немає потреби у великій кількості призовників. 60% призовників підуть у Збройні сили, решта — в інші військові формування: Держприкордонслужбу, Нацгвардію”.

Схожі новини