Передплата 2024 «Добра кухня»

У Чехії вчені знайшли найглибшу підводну печеру на планеті

  • 01.10.2016, 13:23
  • 868

Команда польських і чеських дослідників знайшла в Чехії найглибшу підводну печеру на планеті, глибина якої становить 404 метри.

Про це повідомляє The Associated Press.

Печера знаходиться недалеко від містечка Кордоні на сході Чехії. Дослідженнями займається Кшиштоф Старнавский, який називає себе "Колумбом XXI століття". Він займається вивчення загадкового природного об’єкта з 1998 року. Спочатку вчений занурювався в ущелині під водою на глибину до двох сотень метрів, а пізніше, щоб опуститься ще нижче, він почав застосовувати дистанційного підводного робота ROV.

Людині складно перебувати в підводній печері через брудну і холодну воду (не більше 7 градусів за Цельсієм), а велика кількість мінеральних солей у її складі може вивести з ладу пристрою. Однак сьогодні дослідник збирається поринути знову на 200 м під воду, щоб забрати звідти робота, що проводив роботи.

Після детального аналізу цієї печери, вчені зробили висновок, що вона є найглибшою в світі. Раніше це звання належало карстовій печері дель Поццо Мерро в Італії, глибиною 392 м.

Схожі новини