Передплата 2024 ВЗ

Шавалюк: «Реалістичність виконання дохідної частини бюджету-2017 викликає сумніви»

  • 29.09.2016, 14:47
  • 726

За словами експерта, теперішній уряд, від якого можна почути критику попередників за нереальність бюджету-2016, закладає такий недолік і в кошторис наступного року.

Реалістичність виконання дохідної частини Державного бюджету на 2017 рік за нинішнього макроекономічного прогнозу викликає певні сумніви. Про це у своєму матеріалі для Тижня пише економічний експерт Любомир Шавалюк.

«Теперішній уряд, від якого можна почути критику попередників за нереальність бюджету-2016, закладає такий недолік і в кошторис наступного року. Можливо, мотив такого кроку полягає в підтягуванні доходів до величин необхідних видатків та продиктованого програмою співпраці з МВФ бюджетного дефіциту», — пише він.

Але, зауважує Шавалюк, по-перше, у бідній країні відштовхуватися від видатків під час підготовки бюджету держави — це помилка, якої припускалися практично всі уряди протягом останньої чверті століття і яку марно спробували виправити нинішні попередники на чолі з Наталією Яресько, так і не встигнувши довести розпочате до логічного завершення. По-друге, якщо закласти в бюджет нереальні доходи, то наслідком у найкращому разі будуть постійна напруженість та регулярні розмови про необхідність секвестру бюджету, а в найгіршому — підвищений податковий тиск і, можливо, надмірний бюджетний дефіцит, який стане причиною чергової паузи в співпраці з МВФ.

«Очевидно, що парадигму підготовки кошторису держави слід змінювати. Цього року для такої зміни є всі передумови, хіба що окрім усвідомлення її необхідності всім керівництвом країни», — наголошує експерт.

Схожі новини