Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Людство живе у найтеплішому за 120 тисяч років періоді

  • 27.09.2016, 19:23
  • 1 244

Реконструкція змін температури за останні 2 млн років показала, що сьогодні ми живемо в одному з найтепліших періодів, які тільки бачило людство.

Про це йдеться у статті Керолін Снайдер із Стенфордського університету та американського Агентства із захисту навколишнього середовища, опублікованій у журналі Nature.

Вважається, що людина розумна з'явився в Африці близько 200 тис. років тому і почала освоювати інші континенти близько 70 тис. років тому. Тим дивнішим є результат, отриманий Снайдер: відтоді людство ще ніколи не жило на такій теплій планеті.

Вчена реконструює глобальні зміни клімату за останні 2 млн років, фактично з появи перших Homo, і показує, що сьогодні середня температура піднялася до рівня, на якому вона не була вже 120 тис. років.

Реконструкція, звичайно, зроблена не для кожного року з цього довгого терміну, а лише відрізками по 5 тис. років. В основу її лягли дані 61 дослідження морських відкладень в різних регіонах світу. Дані з комбінації солей магнію і кальцію, видового складу біоти, кислотності води тощо дозволили Снайдер зробити обґрунтовані висновки про температуру води та оцінити пов'язану з нею глобальну температуру планети у відповідний період часу.

Виявилося, що в останні 5 тис. років (куди, звичайно, увійшли і 125 років триваючого глобального потепління) температура на Землі залишається виключно високою. Тепліше на планеті було лише в довгі й далекі міжльодовиков'я 120 тис. років тому і майже 2 млн років тому - тоді температура трималася на 2°C вище сучасного рівня.

Втім, на думку Снайдер, це ще далеко не фінал поточного потепління. Вчена показала, що навіть якщо на цей раз все буде розвиватися так само, як у минулі роки, без урахування "людського фактора", температура підвищиться ще на чотири градуси.

Схожі новини