Передплата 2024 «Добра кухня»

Деканоїдзе розповіла деталі законодавчих змін, які готує Національна поліція

  • 27.09.2016, 15:37
  • 866

Пропозиції включають не тільки презумпцію правоти поліцейського, про яку повідомляв Аваков.

У пакеті законодавчих змін, який готує Національна поліція, буде норма про заборону залишати автомобіль при зупинці поліцейськими, відповідальність за словесну образу працівника поліції, збільшення часу попереднього затримання. Про це розповіла журналістам глава Нацполіціі Хатія Деканоїдзе, передає УТ.

"Пакет законодавчих змін, який ми зараз готуємо і будемо подавати в Кабмін і Верховну Раду, буде не тільки в цьому напрямку (презумпції правоти поліцейського - Ред.), але і в інших. Ми підготували низку змін, і я дуже сподіваюся, що Верховна Рада проголосує за них", - сказала Деканоїдзе.

Необхідність законодавчої фіксації презумпції невинності поліцейського глава Нацполіціі пояснила цілою низкою чинників, зокрема, небажанням підкорятися поліції при зупинці для перевірки документів, відкритим перешкоджанням поліції на масових заходах.

"Багато людей на зло провокують поліцейських, знімають відео, потім це відео викладають в ютюбі і соцмережах, щоб було багато переглядів... Під час масових заходів люди, і навіть з посадами, перешкоджають поліції, не підкоряються, тому що для них поліція на сьогоднішній день нічого не означає ", - поскаржилася Деканоїдзе.

"Спочатку треба підкорятися, виконувати всі вказівки, які вам дає поліція, а потім ми будемо вже розбиратися через прокуратуру і суд, що трапилося", - переконана голова поліції.

"Якщо всі будуть говорити, що думають, коли спілкуються з поліцією, так ми не побудуємо правової держави", - додала вона.

Перераховуючи актуальні законодавчі ініціативи, які необхідні для належної роботи поліцейського, глава Нацполіції вказала, що необхідно законодавчо закріпити заборону залишати автомобіль після зупинки поліцейським транспортного засобу. Також вона зазначила, що необхідно збільшити час попереднього затримання за правопорушення.

"Треба надати повноваження поліцейським, щоб вони реально могли випереджати злочинців, наприклад, таких як Пугачов (який застрелив поліцейських у Дніпрі - Ред.)", - зазначила вона.

Також вона висловилася за доцільність дозволу на застосування шокерів поліцейськими. "Це теж стандарт. Їх можна використовувати", - сказала вона.

"Словесна образа поліцейських повинна каратися, це обов'язково, тому що це впливає на мотивацію поліції", - додала Деканоїдзе.

Схожі новини