Передплата 2024 «Добрий господар»

На вулиці Болгарській – День незалежності Болгарії

  • 26.09.2016, 19:11
  • 2 089

       Помпезно відзначили національне свято болгари та українці.

Щороку 22 вересня у Болгарії відзначають національне свято — День незалежності. Цього дня святкують річницю проголошення суверенного Болгарського царства у 1908 році, яке колись входило до Османської імперії і підпорядковувалося рішенню турецького султана. У новітній історії країни свято Незалежності почали відзначати з 1998 року. Основні урочистості відбуваються не у столиці країни — Софії, а у місті Велико-Тирново, де було зачитано Маніфест про незалежність цієї сонячної країни.

Цього року вперше

День незалежності Болгарії помпезно відсвяткували і у Львові. І не на центральній площі нашого міста чи в офісі Болгарського товариства, а поблизу вулиці Болгарської — у Парку культури та відпочинку. Суботній день нагадав мені кадри з фільму, коли у парку, не поспішаючи, спацерують люди, грає духовий оркестр, закохані танцюють вальс... Але це був не фільм, все відбувалося насправді — духовий оркестр “Галицькі дударі” вигравав українські і болгарські мелодії, люди “підтягувалися” до сцени.

- Ми почали збиратися ще рік тому, - розповів журналісту “ВЗ” голова Болгарського товариства імені Івана Вазова у Львові Ярослав Войтюк. - Спочатку нас було лише кілька осіб, а потім до нашої громади почали долучатися не лише етнічні болгари, а й люди, які хоч раз чи два побували у Болгарії і полюбили цю країну як свою батьківщину. Нашими членами стали також студенти Національного університету, які вивчають болгарську, і ті студенти-болгари, які вчаться у наших вузах. Влітку ми стали офіційно зареєстрованим товариством, і кількість членів товариства зросла до 50-ти осіб.

Поруч з великою сценою побачила жінок у болгарських національних строях. “Такий подарунок з нагоди свята нам надіслали з Болгарії, - усміхається членкиня товариства Світлана Чанкова. - Ми давно мріяли мати такі костюми, бо наш ансамбль “Петеводна звезда” - частий гість концертних залів. Тепер маємо змогу свою культуру представляти у відповідному вбранні”.

Жінки у національних строях розкладали смаколики, якими після урочистої церемонії частували усіх, хто завітав на свято. На столі — бринза і страви з неї, випічка і гострі перчені закуски. І, звичайно, вино...

На урочистість завітало багато гостей — і з болгарського консульства, і з львівської мерії. За словами членкині товариства Надії Куманової, до Дня незалежності Болгарії готувалися по-господарськи. Попри те, що запросили найкращі львівські колективи, провели конкурс краси і талантів “Болгарська троянда” серед студенток філологічного факультету, які вивчають болгарську, і студенток з Болгарії, які у Львові вивчають туристичний бізнес. Дівчата співали-танцювали, декламували вірші і рекламували болгарську косметику. Врешті, члени журі прийняли рішення — усі дівчата стали... переможницями.

Попри те, що осіння львівська погода не була поблажливою цього дня, і дощ періщив так, ніби востаннє, гості не поспішали розходитися. Бо, як відомо, і в горі, і в радості підтримують одне одного і українці, і болгари...

Схожі новини