Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Бальцерович: «2016 - останній рік для прискорення реформ в Україні»

  • 26.09.2016, 16:49
  • 1 053

Стратегічна група радників з підтримки реформ розробила і передала політичним лідерам України пакет реформ по зміцненню стабілізації та економічного зростання в Україні.

Про це заявив співголова Стратегічної групи радників з підтримки реформ, відомий економіст і політик Лєшек Бальцерович в інтерв'ю Українській правді.

"Останні кілька місяців ми працювали над пакетом рішучих реформ, в якому визначили суть змін, необхідних для зміцнення стабілізації та економічного зростання в Україні. Цей пакет готовий і був переданий політичним лідерам України. Тепер почалася найголовніша фаза - впровадження. Програм в Україні було багато, але з їхнім впровадженням завжди не дуже добре... Я впевнений, 2016 - останній рік для прискорення реформ в Україні перед виборами 2019 року. Чим довше затягувати, тим важче з економічної та політичної точки зору", - сказав він.

За словами Бальцеровича, реформи краще проводити пакетно, і саме це показує міжнародний досвід. Тоді зберігається внутрішня логіка між реформами - приватизація, стабілізація економіки, дерегуляция, боротьба з корупцією тощо. Парламент легше голосує за весь пакет, ніж за окремі закони.

Співголова Стратегічної групи радників з підтримки реформ розповів, що пакет реформ складається з тринадцяти частин.

"П'ять з них торкаються структури і процедур держави: децентралізація, електронне адміністрування, реформа прокуратури та судової системи, антикорупція. Два розділи присвячені публічним фінансам. П'ять розділів присвячені структурним реформам, необхідним для зміцнення економічного зростання, включаючи приватизацію, дерегуляцію, демонополізацію, реформи енергетичного сектору і ринку газу, ринок землі. Також є пропозиції щодо системи охорони здоров'я", - уточнив він.

Бальцерович відзначив, що багато проектів законів вже підготували, проте не були проголосовані Верховною Радою. Але їх необхідно прийняти, за їхнє прийняття, на його думку, несуть відповідальність політичні лідери України, у першу чергу, Президент.

"Я знаю, що Президент багато зробив для зміцнення армії та у зовнішній політиці. І абсолютно переконаний, що сьогодні головний пріоритет для України - це прискорення реформ держави та економіки", - вважає радник.

Схожі новини