Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Європарламент просить Британію якомога швидше почати процедуру виходу з ЄС

  • 26.09.2016, 13:14
  • 940

Велика Британія повинна якомога швидше почати процедуру виходу за статтею 50 Лісабонського договору.

Про це повідомив голова Європарламенту Мартін Шульц, передає Еспресо.TV з посиланням на "Інтерфакс-Україна".

"Ми не можемо дозволити собі зараз натиснути на кнопку "пауза" в справах ЄС, коли в розпалі криза мігрантів і біженців, коли він повинен планувати свої фінанси на найближчі роки, завершити формування економічного і валютного союзів", - сказав Шульц.

Крім того, зазначив він, якщо стаття 50 буде задіяна занадто пізно, виникне ризик збігу виборів до Європарламенту 2019 року у Великобританії і виходу країни з ЄС. Це було б дуже важко пояснити громадянам Великобританії та ЄС, вважає Шульц.

За словами Шульца, найкращим був би варіант, якби Британія залишилася в ЄС. Всі інші варіанти неминуче означають торг і компроміс.

Він сказав, що явна більшість у Європарламенті наполягає на тому, що основні свободи ЄС нероздільні, тобто не може бути свободи пересування товарів, капіталу і послуг без вільного пересування людей.

"Я не можу собі уявити Європу, де вантажівки і хедж-фонди можуть вільно перетинати кордони, а громадяни не можуть", - сказав глава Європарламенту.

Крім того, зазначив Шульц, необхідно таке рішення, при якому Велика Британія і ЄС "продовжували б проектувати на інші континентальні блоки світу свої основні цінності в області прав людини, демократії та верховенства права", залишалися б близькими партнерами в зовнішній політиці.

Схожі новини