Передплата 2024 «Добра кухня»

Bellingcat: "Гумконвой у Сирії обстріляли некерованими бомбами російського виробництва"

  • 23.09.2016, 10:44
  • 852

Ці бомби не використовуються авіацією НАТО, зокрема безпілотниками типу «Predator».

Гуманітарний конвой в Сирії обстріляли некерованами бомбами радянського або російського виробництва. Про це йдеться врозслідуванні команди Bellingcat.

У матеріалі за допомогою інформації з відкритих джерел були розглянуті різні аспекти атаки. Зокрема, в ньому було наведено порівняння ймовірного елемента хвостового стабілізатора авіабомби ОФАБ-250-270, раніше опублікованого CIT.

Після публікації поста команда Bellingcat зв'язалася з загоном сирійської цивільної оборони, що базуються поблизу від місця атаки. Добровольці ЦО витягли і сфотографували два фрагменти уламків, в тому числі об'єкт на фото вище.

Крім того, було опубліковано фото, на якому видно місце розташування уламків, в тому числі місце, де, ймовірно, авіабомба пробила дах будівлі:

«Фотографія дозволяє однозначно ідентифікувати фрагмент боєприпасу. Це — хвостова частина осколково-фугасної авіабомби ОФАБ-250-270», — йдеться у повідомленні.

«ОФАБ-250-270 — це некеровані бомби радянського / російського виробництва. Раніше було широко задокументоване використання бомб цього типу як сирійською, так і російською авіацією під час авіаударів у Сирії. Ці бомби не використовуються авіацією НАТО, зокрема безпілотниками типу «Predator», — констатують розслідувачі.

«Колаж вище не залишає сумнівів в типі використаної бомби. Питання тепер лише в тому, хто скинув її на гуманітарну колону сирійського Червоного Півмісяця: російський або сирійський літак», — сказано в тексті.

Схожі новини