Передплата 2024 «Добрий господар»

Сьогодні православні та греко-католики святкують Різдво Богородиці

  • 21.09.2016, 12:04
  • 1 203

Цей день відзначають як свято врожаю.

Сьогодні, 21 вересня, православні та греко-католики святкують одне з найбільших християнських свят — Різдво Пресвятої Богородиці. Це дванадесяте свято, яке відкриває річний цикл церковним святам.

Народження Богородиці було першим чудом у ланцюгу подій, пов'язаних з історією спасіння світу. Тривалий час Йоаким та Анна були бездітними, а це вважалося у юдеїв великим нещастям, посланим Богом за гріхи. І бездітних зневажали як таких, що несуть покарання за тяжкі гріхи, їх обмежували навіть у багатьох громадських справах. За переказами, прорсячи у Бога про нащадка, Йоаким хотів принести у храмі жертву, але первосвященик її не прийняв. Тоді він пішов у пустелю і дав обітницю постувати доти, поки Господь не почує його молитов. Анна також плакала та молилась. І ось несподівано з'явився ангел і сказав, що у неї народиться дочка і назвати її необхідно Марія, через неї світові буде спасіння. Таке ж пророцтво ангела було дане й Йоакиму. І все передбачене Богом здійснилось.

У побуті свято має назву Друга Пречиста. Відзначають його як свято врожаю. Це свято було також символом породіль. З цього приводу жінки, що не мають дітей, справляли обід та запрошували бідних, "щоб молилися Богородиці за її дітей", вони також замовляли службу в церкві, а потім запрошували людей до себе в гості.

Окрім того, як і день весняного рівнодення, цього дня обновляли вогонь в хатах. Гасили старий, а новий запалювали. З цим святом пов'язані прислів'я: прийшла Перша Пречиста — одягла природа намисто, прийшла Друга Пречиста — взяла комара нечиста, а прийшла Третя Пречиста — стала діброва безлиста.

Джерело: 5 канал

Схожі новини