Передплата 2024 «Добрий господар»

Вчені порівняли необхідність вставати на роботу до 9 ранку з тортурами

  • 20.09.2016, 20:46
  • 2 215

Необхідність щодня вставати на роботу до 9 ранку є найпоширенішою формою катування в сучасному суспільстві.

Про це йдеться в дослідженні професора Оксфордського університету Пола Келлі, передає видання Plaid Zebra.

За його словами, такий розклад абсолютно не відповідає біологічним циклам людського організму, що визначає рівень енергії і активності мозку, а також вироблення гормонів.

"Ми не можемо змінити добові ритми і привчити організм вставати в певний час, оскільки наша печінка і серце функціонують за іншим розкладом, а ми просимо їх змістити його на дві-три години. Тому наше суспільство масово страждає від недосипання ", - переконаний вчений.

Відзначається, що сучасний восьмигодинний робочий день був прийнятий в Британії в кінці 18-го століття з метою домогтися цілодобової роботи заводів і фабрик. Очевидно, що тоді промисловці мало дбали про біологічні годинники своїх співробітників.

Келлі і його колеги з Інституту сну і добових біоритмів відзначають, що за минулі століття ситуація в економіці радикально змінилася, і тому вони пропонують перенести початок робочого дня на 10 ранку.

Його теорія пройшла перевірку в одній зі шкіл Великої Британії, де початок занять було перенесено з 8:30 ранку на 10:00. В результаті середні оцінки учнів виросли на 19%.

Крім підвищення продуктивності персоналу, такий захід допоможе компаніям добитися значної економії. За словами вченого, фізичний і емоційний стрес, викликаний порушенням сну, сприяє розвитку хронічних захворювань і веде до того, що співробітники частіше хворіють і пропускають роботу.

Схожі новини