Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Коболєв: «Нафтогаз» більше не залежить від російського газу»

  • 09.09.2016, 09:01
  • 1 137

Голова правління НАК «Нафтогазу України» Андрій Коболєв переконаний, що у справі проти «Газпрому» у Стокгольмському арбітражі статистика на боці «Нафтогазу».

Про це він розповів у розмові з ведучим програми HARDtalk Шоном Леєм, повідомляє прес-служба компанії.

Оцінюючи шанси компанії виграти справу проти Газпрому в Стокгольмському арбітражі, Андрій Коболєв сказав, що статистика на боці Нафтогазу, хоча ризики значні. Він підкреслив, що Газпром часто шантажує своїх споживачів і має довгу історію дискримінації європейських компаній, однак програвав майже всі судові справи.

Говорячи загалом про зміни у НАК «Нафтогаз-Україна» Коболєв розказав, що «Нафтогаз» намагається збалансувати своє газове портфоліо і запрошує до співпраці всі компанії, які готові продавати газ і грати за правилами. «Наша пропозиція поширюється на всі компанії включно з Газпромом, якщо він готовий запропонувати прийнятну ціну та дотримуватися правил», — сказав він.

Андрій Коболєв заявив також, що новий менеджмент «Нафтогазу» мислить категоріями ринку, тому перед компанією стояло завдання створити ефективний механізм закупівлі газу. «Зараз вже 14 європейських компаній продають газ Нафтогазу. Вже той факт, що вони з нами співпрацюють, свідчить про те, що Нафтогаз — надійний партнер», — наголосив Коболєв.

Серед найбільших успіхів компанії очільник Нафтогазу назвав ліквідацію дефіциту та боротьбу з корупцією на всіх рівнях, починаючи з найвищого. Андрій Коболєв також додав, що корупція в закупівлях газу була б неможливою без участі Росії, адже компанії-посередники на кшталт РосУкрЕнерго призначалися з її згоди.

Відповідаючи на питання Шона Лея про спротив реформі нафтогазового сектору з боку влади, керівник Нафтогаз сказав, що попри робочі розбіжності з окремими членами Кабінету Міністрів компанія відчуває вагому підтримку з боку уряду, однак сам уряд знаходиться під тиском різних груп інтересів, які намагаються загальмувати реформу на всіх рівнях, особливо в парламенті.

Очільник «Нафтогазу» також прокоментував будівництво Газпромом другої гілки «Північного потоку». Він, зокрема, зауважив, що це не комерційний, а політичний проект Росії і чергова спроба президента Путіна використати газ як зброю, аби посіяти розбрат у Європі. «Негативний вплив відчує не лише Україна, а й Центральна та Східна Європа. Росія вкотре застосовує тактику «розділяй і володарюй». Спочатку вона розділяє європейські країни різними цінами на газ, а потім пропонуватиме тим, хто зазнав найбільших утисків, більш вигідні ціни в обмін на політичні поступки», — пояснив він. Керівник Нафтогазу також додав, що незважаючи на різні інтереси європейських країн та активну діяльність газпромівського лобі, українська компанія розглядає Європу як надійного партнера.

Слід зазначити, що загальна сума претензій НАК «Нафтогаз України» до російського «Газпрому» за позовом про транзит газу становить на сьогодні $8,5 млрд. Очікується, що Стокгольмський арбітраж почне розглядати спір держкомпаній у листопаді 2016 року.

Схожі новини