Передплата 2024 ВЗ

Три тури без жодної осічки. Так тримати! 

  • 05.09.2016, 20:29
  • 1 462

На 42-й Всесвітній шаховій олімпіаді в Баку жіноча й чоловіча команди України стартували впевнено.

Три тури без жодної осічки. Так тримати! 
Три тури без жодної осічки. Так тримати! 

У Баку триває 42-а Всесвітня шахова олімпіада. До столиці Азербайджану прибули команди зі 176 країн світу - це рекорд цих змагань. На жаль, через непрості міждержавні відносини Азербайджану та Вірменії вірменська збірна (одна з найсильніших команд, чемпіон і призер шахових олімпіад) до Баку не приїхала.

У першому турі зустрічалися команди з різних “полюсів”. Сильні легко подолали слабших, тож на старті було зафіксовано понад сто максимальних результатів (4:0). Обидві команди України, жіноча й чоловіча, грали без лідерів, Анни Музичук і Павла Ельянова, але здобули впевнені перемоги: жінки обіграли Португалію (68-й рейтинг), а чоловіки — не мали особливих проблем з Йорданією (91). Одразу сталася перша сенсація: Болгарія (22) не впоралася із Суданом (110), зігравши унічию 2:2.

У другому турі українські команди перемогли з однаковим рахунком (3,5:0,5). Чоловіки - команду Албанії (66), а жінки — сусідок із Молдови (44). І тут знову сталася несподіванка: жінки Грузії (4), які завжди претендують на призове місце, поступилися далекій у рейтингу команді Філіппін (40) — 1,5:2,5.

А в третьому турі, коли почали зустрічатися приблизно рівні за класом суперники, вибухнула справжня сенсація. Китаянки (1) не виграли в іншої азійської команди, В’єтнаму (19), - нічия 2:2. А король однієї з найсильніших шахісток світу, Жао Ксю, зазнав справжньої катастрофи, отримавши мат... Українські команди знову перемогли з однаковим рахунком (2,5:1,5), причому сильних суперників: чоловіки перемогли Німеччину (13), а жінки — США (6). На перших трьох шахівницях були зафіксовані мирні результати, а перемогу принесли четверті номери - Анна Ушеніна і чемпіон України Андрій Волокітін. Саме вони єдині в наших збірних, хто не втратив навіть половинки очка, - мають по три перемоги.

У понеділок, 5 вересня, відбувся 4-й тур, у якому українські хлопці зустрічалися з командою Росії (1), а жінки — з Францією (23).

Уперше участь у шаховій Олімпіаді бере африканська команда Лесото. Можна було б не звертати на неї уваги, якби не її тренер - львівський гросмейстер Андрій Максименко. У 3-му турі його хлопці взяли перші два очки.

Схожі новини