Передплата 2024 «Добра кухня»

Суд повернув прокуратурі обвинувачення щодо фігурантів зіткнень під Радою

  • 31.08.2016, 08:39
  • 814

Шевченківський райсуд Києва повернув прокуратурі обвинувальний висновок щодо фігурантів зіткнень під Верховною Радою 31 серпня 2015 року Ігоря Гуменюка та Сергія Крайняка.

Про це повідомив адвокат Олександр Свиридовський.

"На сьогоднішньому попередньому засіданні ми заявили відвід двом суддям. Це політична справа, навіть в обвинувальному акті написано, що Гуменюк негативно ставиться до тих, хто хоче внести зміни до Конституції, що стосуються особливостей самоврядування на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, а двоє суддів, як виявилося, є вихідцями з Донецького регіону", - розповів захисник Гуменюка агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, йдеться про головуючу суддю Лідію Щебуняєву, яка є колишньою головою Харцизького міського суду Донецької області та здійснювала судочинство на окупованій території до 12 серпня 2014 року, і про суддю Олену Мелешак, яка раніше очолювала Шевченківський суд, до цього, з січня 2011 року була заступником голови суду, а до листопада 2010 року працювала на посаді судді Авдіївського міського суду Донецької області.

"До Мелешак було багато претензій під час Майдану. Одна з суддів Шевченківського суду відкрито виступила і сказала, що саме вона чинила тиск, щоб залучати "автомайданівців" до відповідальності, позбавляти прав. За нею навіть депутати зареєстрували постанову про звільнення її з посади", - зазначив Свиридовський.

Адвокат вказав, що відводи суддів з боку захисту були відхилені, що викликало обурення прибічників обвинувачених. "Виникла напруга, сталися сутички. Суд зробив досить довгу перерву, перейшов на закритий режим засідання", - сказав він.

Свиридовський повідомив, суд продовжив Гуменюку і Крайняку на 60 днів запобіжний захід у вигляді утримання під вартою, а обвинувальний акт повернули прокурору.

"Ми вказували, що там були процесуальні помилки з боку прокуратури, але швидше причина в тому, що вони відчувають тиск громадськості. Я б на місці суддів взагалі взяв самовідвід. І велика ймовірність, що надалі новий акт розглядатимуть вже інші судді", - вважає він.

Адвокат також нагадав, що Апеляційний суд продовжує розглядати скаргу захисників Гуменюка і Крайняка на попереднє продовження їм запобіжного заходу, яке діяло до 31 серпня.

На засідання 29 серпня не був доставлений Гуменюк і засідання перенесли на 13 вересня.

Схожі новини