Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Вчені пояснили феномен "пришвидшення" часу з віком

  • 29.08.2016, 18:42
  • 2 151

Доктор психологічних наук з Університету Каліфорнії Джеймс М. Бродуей і його асистентка Брітні Сандовал пояснили, чому з віком здається, що час іде швидше.

Люди середнього та похилого віку кажуть, що час проходить швидше з віком. Власне, відчуття, що час прискорюється, коли людина стала старшою, є однією з найбільших загадок переживання часу, пише Dobryjlikar.

Зазвичай люди після 40 років кажуть, що час минув повільніше в дитинстві, але потім поступово прискорився в підлітковому віці і на початку дорослого життя.

Психолог пояснив, що люди можуть оцінити довжину події з двох дуже різних точок зору: з перспективною позиції (поки подія ще триває) та з ретроспективної (після того, як вона закінчилася).

Крім того, наш досвід сприйняття часу змінився разом з нашими вчинками, думками чи почуттями з цього приводу. Насправді, коли ми веселимося, час летить. А коли ми нудьгуємо, здається, що він повзе.

Це явище, яке психологи назвали "святковим парадоксом", пояснює, чому в ретроспективі здається, що час проходить швидше, коли ми стаємо старше. З дитинства і до початку дорослого життя ми переживаємо багато свіжих вражень і освоюємо безліч нових навичок. Але в дорослому віці наше життя стало рутинним. В результаті, коли ми розмірковуємо про дитячі роки, нам здається, що вони тривали довше.

Схожі новини