Передплата 2024 «Добре здоров’я»

ОБСЄ вимагає розслідування смерті Щетиніна

  • 30.08.2016, 11:18
  • 4 113

В ОБСЄ вимагають негайного розслідування смерті журналіста Олександра Щетиніна.

Про це повідомила представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дунья Міятович, передає "Укрінформ".

"Обставини цієї трагедії мають бути оперативно і ретельно розслідувані", - наголосила Міятович.

Вона назвала його смерть "втратою для журналістської спільноти" і висловила співчуття сім'ї, друзям і колегам.

Представник ОБСЄ закликала українську владу врегулювати ситуацію з безпекою журналістів, яка нині є нестабільною, і "повністю й ефективно вирішити проблему безкарності" винних у злочинах проти журналістів.

Журналіст Щетінін планував самогубство протягом 10 днів: передсмертний лист

Засновник новинного сайту «Новий регион» Олександр Щетінін, якого було знайдено мертвим в Києві 28 серпня, страждав від депресії через фінансові труднощі видання.

Про це свідчить передсмертний лист, який частково оприлюднилаголовний редактор «Региону» Оля Мещерякова у facebook, передає Громадське.

«Я дуже радий, що ти приходила. На жаль, я так і не зміг нічого придумати по роботі. Тому і не відкрив двері.

Прости мене за все. Нехай наші хлопці і все, кого я підвів, мене теж пробачать.

Кращий вихід для мене в цій ситуації — піти з життя. Це не зараз вирішилося. Я змастив і перевірив пістолет ще десять днів тому. І всі ці дні я не міг зважитися. Відкладав. Мужності не вистачало.

Я всі ці дні писав листи. Але потім так нічого не відправив. Занадто багато адресатів.

Мені просто дуже соромно перед усіма. Тому я прийняв саме таке рішення.

Якщо коли-небудь вийде у тебе, скажи моїм дочкам, що я дуже сумував за ним до останнього. Але 4,5 року без них були нестерпні. Це і є головна причина мого рішення. Їм я написав короткого листа в їх ВК ще в середу.

Те, що я дожив до сьогоднішнього дня - просто непорозуміння.

Я до останнього був пристрасно і ніжно закоханий в Україну і її людей. Коли все вляжеться, напиши про це. Зрозумій, я прийняв найкраще з усіх варіантів рішення. Дуже довго все обмірковував.

Зараз на балконі. Викурю останню сигарету, і мене не стане.

Сьогодні мене привітало в личку незвичайне кількість людей. Я все прочитав. Але змінити вже нічого не можна.

Вибач. І нехай мене все пробачать. Не вистрілив я в себе 24-го тільки щоб не псувати всім найкраще свято — День незалежності.

Всіх дуже ніжно люблю. Говори їм завжди про це».

Мещерякова повністю розглядає версію із самогубством як єдину вірну.

Журналіст: "Щетинін був задоволений своїм життям в Україні"

У загиблого журналіста Олександра Щетиніна достатньо успішно складались справи після переїзду до України, тому дуже важко сказати, що могло призвести до його самогубства.

Про це в коментарі Громадському розказав спеціальний кореспондент УНІАН в Москві Роман Цимбалюк.

«Він створив успішний бізнес, успішний ресурс («Новый регион» — ред.). І все з таких людських атрибутів як квартира, робота — це все у нього було. Тому мені дуже важко сказати, що насправді сталось», — сказав він.

За словами Цимбалюка, Щетинін був життєрадісною людиною, тому важко припустити, чому він пішов на такий крок.

В свою чергу, керівник департаменту комунікацій МВС України Артем Шевченко повідомив Громадському, що на даний момент докази, знайдені на місці загибелі Щетиніна характерні для картини самогубства, але версія про вбивство з професійних мотивів буде обов’язково перевірятись.

Щетинін не жив в квартирі, де було знайдено його труп

Квартира, в якій знайшли тіло Олександра Щетиніна, опечатана. Сусіди кажуть, що не чули постріли і не бачили, щоб туди хтось заходив.

Водночас місцеві жителі стверджують, що приміщення використовувалося, як офіс. Про це повідомляє "112 Україна".

Квартира Олександра Щетиніна розташована на четвертому поверсі, про це розповіли сусіди, проте жоден з них не сказав, що чув якийсь постріл або бачив, щоб хтось заходив в квартиру Олександра Щетиніна. Зараз ця квартира опечатана.

Він також додав, що, поспілкувавшись з людьми на вулиці, вдалося з'ясувати, що цю квартиру Олександр Щетинін використовував, як офісне приміщення, адже люди бачили, як приблизно місяць тому звідти вивозили стільці, столи та оргтехніку.

"Також дуже часто біля під'їзду на вулиці вивантажували з машини різноманітну пресу", - зазначив кореспондент.

Основні версії загибелі Щетиніна - самогубство та професійна діяльність

Поліція Києва розглядає в якості основних версій загибелі журналіста Олександра Щетініна самогубство і його професійну діяльність.

Про це заявив начальник міської поліції Андрій Крищенко, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За словами Крищенка, обставини події вказують на те, що Щетинін вчинив самогубство.

"Проте до завершення всіх експертиз і встановлення всіх фактів поліція розслідуватиме справу як справу про навмисне вбивство", - зазначив він.

У Києві знайдений мертвим журналіст

У Києві на Подолі знайдений мертвим журналіст, засновник російського інформаційного агентства "Новий Регіон" Олександр Щетинін.

Як повідомили у прес-службі столичного главку Нацполіції, повідомлення про виявлення тіла надійшло до Подільського управління поліції близько півночі, пише Еспресо.

"На балконі виявили чоловіка із вогнепальним пораненням голови. За попередніми висновкамисудмедексперта, смерть наступила у період із 20:00 до 21:30" - зазначили в НП.

"З'ясувалося, що уродженець Російської Федерації, 1962 р.н., кілька років жив у Києві, був директором Інтернет-видавництва. Під час огляду місця події правоохоронці вилучили стріляну гільзу, травматичний пістолет, магазини до нього та передсмертну записку. Двері у квартиру були зачинені, обстановка у помешканні не порушена", - повідомили у поліції.

За фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 115 (Умисне вбивство) Кримінального кодексу України з додатковою правовою кваліфікацією - "самогубство".

Як зазначає "Київ оперативний", виявили тіло Олександра на балконі його друзі, які прийшли привітати його з днем народження.

"Олександр сидів на стільці з вогнепальним пораненням в голову, під стільцем лежав пістолет. За інформацією з достовірних джерел, справу поки розглядають як самогубство, оскільки одному з близьких Олександр відправив електронного листа, в якому повідомлялося про намір накласти на себе руки", - йдеться у повідомленні.

Схожі новини