Передплата 2024 ВЗ

На керівника Національної поліції Хатію Деканоідзе подали у суд

  • 27.08.2016, 14:51
  • 1 631

Львів'янин Святослав Літинський подав у суд на керівника Національної поліції України грузинку Хатію Деканоідзе.

Звинувачує її у тому, що вона порушує мовне законодавство України. Як державний службовець має розмовляти державною - українською. Чиновниця виступає російською. На урочистостях з нагоди річниці Національної поліції 4 серпня Хатія Деканоідзе говорила вітальну промову російською.

Судове засідання призначено на 2 вересня, чиновницю запрошено на засідання.

"Вчора був суд на вимогу про притягнення до дисциплінарної відповідальності Хатії Деканоідзе за порушення ст.10 Конституції України. Від МВС України ніхто не прийшов, суд відклали на 2 вересня на 11:30. Викликали Хатію. Хатіє, ви в Україні вже близько трьох років, може пора вже? — пише викладач в соцмережі. -

Цікаво чи прийде особисто, чи тільки для затягування суду".

35-річний Літинський закінчив факультет прикладної математики Львівського університету імені Івана Франка, тут залишився працювати на кафедрі програмування.

З 2014 року викладач через суд домігся обов'язкового застосування української мови у кількох напрямках. Іноземні виробники пральних машин почали виготовляли паспорти до техніки з українським перекладом. Літинському видали паспорт лише українською, без російської сторінки. Подав у суд на виробників автомобілів, які ігнорують українську у документації та у панелі техніки. Як результат - представник Volkswagen пообіцяв внести усі зміни, а автомобілі Volkswagen Touareg випускаються з можливістю обрання україномовних текстів мультимедійних систем з листопада 2015 року. Компанія-виробник SEAT також почала випускати авто SEAT Ateca із можливістю вибору української. У 2015 році львів'янин домігся, щоб виступи міністра Внутрішніх справ Арсена Авакова перекладали на українську мову.

Щоразу Літинський платить судовий збір із власної кишені, зараз це - 500 грн.

Джерело: Gazeta.ua

Схожі новини