Передплата 2024 «Добрий господар»

Мінекономрозвитку: "Наступного року держкомпанії перерахують до бюджету ₴13 млрд"

  • 26.08.2016, 18:07
  • 1 046

Міністерство економічного розвитку України очікує, що в 2017 році державні компанії та акціонерні товариства, в яких держава має частку, виплатять до бюджету близько 13 млрд грн дивідендів.

Про це на своїй сторінці у Facebook написала перший заступник міністра економрозвитку Юлія Ковалів.

«За підрахунками Мінекономрозвитку, наступного року лише державні акціонерні товариства перерахують до бюджету 13 млрд грн дивідендів. Це, безумовно, хороша новина», - написала вона і пояснила, що йдеться про 94 акціонерних товариства, де контрольний пакет акцій належить державі.

За її словами, очікуваний прибуток цих підприємств становитиме 18 млрд грн. Ковалів також зазначила, що заявлена сума дивідендів значна, проте вона менша, ніж ймовірні податкові відрахування більшості держпідприємств, якщо б вони працювали у приватному секторі. У зв'язку з цим, приватизація нестратегічних об'єктів дозволила б виправити ситуацію як у частині управління, так і в частині підвищення обсягів обігових коштів.

«Частина прибутку, яка відраховується на користь держави, - достатньо велика. Однак дуже часто в такій ситуації у підприємств не залишається вільних коштів, які б вони могли інвестувати в розвиток бізнесу, а отже, збільшувати свої доходи, розширювати виробництво, нарощувати експортний потенціал, створювати нові робочі місця і багато іншого. Хорошим рішенням у цій ситуації була б прозора приватизація всіх нестратегічних підприємств», - наголосила Ковалів.

Раніше повідомлялося, що реформа державного сектора економіки - у частині зміни менеджменту та підготовки до приватизації нестратегічних підприємств - є одним із пріоритетних завдань уряду. До кінця поточного року Міністерство економічного розвитку і торгівлі планує призначити незалежні наглядові ради 15 найбільших державних компаній України.

Схожі новини