Передплата 2024 ВЗ

Площа суші на Землі за останні тридцять років зросла на 58 тис. кв. км

  • 26.08.2016, 20:06
  • 1 190

За останні 30 років площа суші на Землі збільшилася на 58 тисяч квадратних кілометрів, підрахували вчені з нідерландського інституту Deltares.

Штучне осушення низки територій, зокрема прибережних, мало більший вплив, ніж танення льодовиків і спорудження дамб. Про це йдеться в дослідженні, опублікованому в журналі Nature Climate Change, передає BBC.

Загалом за три десятиліття під водою опинилися 115 тисяч квадратних кілометрів суші, тоді як осушено було близько 173 тисяч квадратних кілометрів водної поверхні.

Вчені аналізували знімки з супутників NASA. Відповідно до їхніх висновків, прикладом найбільш масштабного природного обводнення стало Тибетське нагір'я, де через танення льодовиків утворилися нові величезні озера. А найбільшим протилежним прикладом є Аральське море — колись четверте за величиною озеро в світі. З 1960-х років воно стрімко міліло через забір води з річок Амудар'ї і Сирдар'ї. Зараз Аральське море розпалося на два озера і майже повністю висохло.

Дослідники говорять, що тепер необхідно зрозуміти, яке значення для світового клімату мають зроблені ними спостереження.

До складу групи вчених, які досліджували динаміку суші, входить виходець з Національної академії наук (НАН) України Геннадій Дончиць.

Схожі новини