Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Як вберегтися від отруєння грибами? Правила збору і споживання грибів

  • 26.08.2016, 10:21
  • 1 518

Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України інформує, що в Україні почастішали випадки отруєнь грибами серед населення, і подає основні правила, яких слід дотримуватись під час збирання, переробки і споживання грибів.

Так, з початку року до серпня зареєстровано 90 випадків отруєнь грибами, з кількістю потерпілих 105 осіб (серед них 2 дітей, 5 осіб померло). На Львівщині (у Буському районі) на початку серпня зареєстрований 1 випадок отруєння грибами з кількістю потерпілих 2 осіб, в т.ч. дитина віком 1р.5 міс., що закінчився летально. Імовірно отруєння пов’язано з блідою поганкою, яку помилково сприймають за їстівні печериці та сироїжки.

Для того, щоб вберегтися від можливих серйозних неприємностей, пов’язаних із втратою здоров’я, необхідно дотримуватись основних правил, які допоможуть при збиранні, переробці та споживанні дикорослих грибів:

— найкраще відмовитись від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах;

— не можна купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах — безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний ветеринарно-санітарний контроль.

— при збиранні грибів у лісі треба брати лише ті гриби, про які достеменно відомо, що вони їстівні.

— не давайте споживати малим дітям страви з грибів;

— гриби треба використовувати одразу ж після збирання, при кімнатній температурі їх не можна довго зберігати сирими;

— страви з грибів слід споживати в день приготування. Невикористані грибні страви можна зберігати лише до наступного дня на холоді тільки в емальованому або керамічному посуді і споживати лише після повторної термічної обробки;

— не вживайте спиртних напоїв під час споживання грибів, це прискорює процеси всмоктування грибної отрути;

— не рекомендується консервувати та маринувати гриби у герметично закатаних банках. Вдома, на дачі, гриби краще сушити, варити, солити, маринувати, не закупорюючи банки герметичними кришками, адже збудник ботулізму розвивається тільки за відсутності кисню;

— якщо після споживання грибів є хоч найменша підозра на отруєння грибами: головний біль, запаморочення, кволість, блювота, пронос, біль у животі, а при ураженні нервової системи — розлади зору, галюцинації, порушення координації рухів, судоми, сонливість, необхідно викликати швидку для своєчасного надання спеціалізованої медичної допомоги. Слід пити багато рідини. У жодному разі не можна відмовлятись від госпіталізації в лікарню.

Обов’язковій госпіталізації підлягають хворі та всі члени сім’ї, які вживали гриби навіть в незначній кількості і на момент прибуття лікаря не мають ознак отруєння — ці ознаки можуть виникати через 2-3 доби.

Пам’ятайте, гриби корисні, поживні, але й дуже небезпечні.

Джерело: прес-служба ЛМ

Схожі новини