Передплата 2024 ВЗ

Алкоголь є причиною 7 видів раку

  • 11.08.2016, 19:09
  • 3 056

Висновки десятків наукових публікацій показали, що вживання алкоголю може призводити до розвитку раку грудей і шести інших підтипів пухлин.

Вмирають приблизно 500 тисяч осіб на рік (6% смертей від раку). Результати дослідження опубліковані в журналі Addiction.

Вчені наголошують, що найбільше замислитися слід тим, хто вживає великі дози спиртного.

Дженні Коннор з новозеландського Університету Отаго опублікувала дані щодо впливу алкоголю на розвиток раку різних типів.

Дослідження 2010 року, наприклад, довело, що пиво може призвести до раку кишечника. У наступні роки було доведено, що алкоголь може призвести до раку грудей.

Також вчені прийшли до висновку, що поєднуючи тютюн і спиртне, людина підсилює канцерогенний вплив останнього.

Дженні Коннор об'єднала та систематизувала наукові праці, які зачіпають тему впливу алкоголю на розвиток раку. На основі аналізу трьох десятків робіт дослідники дійшли висновку, що алкоголь призводить до виникнення семи видів раку, а саме: рак гортані, ротоглотки, печінки, стравоходу, грудей, а також рак товстої і прямої кишки.

Найбільшої небезпеки зазнають ті, хто вживає великі дози алкоголю, такі, що перевищують 50 грамів в день. Втім, шанс появи раку підвищується навіть у тих, хто п'є помірно або ж обмежується лише пивом і вином.

Дослідниця вважає, що йдеться про яскраво виражений причинно-наслідковий зв'язок. Тобто саме спиртне призводить до раку, а не захворювання спонукає людину більше пити.

За даними дослідження, припинивши вживати спиртне, можна швидко знизити ризик появи пухлини. Перш за все, це дозволить уберегти такі органи як, печінку і стравохід, які безпосередньо контактують з алкоголем.

Вчена довела, що алкоголь є причиною раку у 5,8% людей, які щороку помирають від онкологічних захворювань. Йдеться про приблизно 500 тисяч осіб на рік. Дженні Коннор вважає, що врятувати ситуацію може боротьба з алкоголем на глобальному рівні.

Найбільш сильним є зв'язок між спиртними напоями та раком ротової порожнини і горла. Навіть 50 грамів алкоголю в день підвищують ризик розвитку злоякісної пухлини в 4-7 разів. Аналогічна доза алкоголю збільшує ризик колоректального раку, раку печінки або молочної залози в 1,5 рази.

На думку вчених, продукт окислення етилового спирту (оцтовий альдегід) вступає в безпосередній контакт з тканинами ротової порожнини, горла, стравоходу і печінки. Він пошкоджує ДНК в клітинах цих тканин і провокує розвиток раку.

Схожі новини