Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Вперше у Львові незрячі зможуть побачити Ратушу на дотик

  • 11.08.2016, 16:36
  • 1 425

Люди з вадами зору зможуть «побачити» Львівську Ратушу на дотик.

Вперше у Львові незрячі зможуть побачити Ратушу на дотик
Вперше у Львові незрячі зможуть побачити Ратушу на дотик

Сьогодні презентували перехідний макет будівлі, виготовлений з м’якого білого матеріалу, який опісля розрізатимуть і заливатимуть у бронзі. А вже у жовтні бронзовий міні-макет Ратуші стоятиме перед входом у міську раду і буде доступним для «огляду» людям з вадами зору.

Автори проекту «Львів на долонях» презентували перехідну модель Львівської ратуші, яка очікує заливки у бронзі. Макет виготовлений з м’якого білого матеріалу, зокрема гіпсу, картону, пластику, пластиліну у масштабі 1:130. Автор макету — скульптор Василь Одрехівський.

Як розповіла Оксана Потимко, автор проекту «Львів на долонях», виконавчий директор Львівського обласного осередку ГО «Українська спілка інвалідів — УСІ», Львівська Ратуша стане першим архітектурним об’єктом міста, доступним для осіб з інвалідністю: мешканці та гості Львова, які мають глибокі вади зору або вади опорно-рухового апарату, зможуть «побачити» Ратушу на дотик. Аналогічна практика існує в країнах Європи вже кілька років.

«Ми щороку подаємо певний соціокультурний проект на кілька різних управлінь Львівської міської ради, і кожного разу намагаємося втілювати нову ідею для міста і України. Дуже сподіваюсь, що це буде перша, але далеко не остання пам’ятка архітектури: поступово і Вірменську церкву, і Катедральний собор, і Успенський, і Домінікани, і Церкву Св. Юра, і Оперний театр та інші історико-архітектурні споруди нам вдасться адаптувати і розробити мініатюри-макети для людей з вадами зору», - розповіла пані Оксана і додала, що ідея створити пам’ятку архітектури, доступну для незрячих і слабозорих людей, виникла саме у Кракові, де побачила макет і самого Вавеля, і кожної його архітектурної пам’ятки.

Над виготовленням макету Ратуші працювали два місяці. Проект передбачає бронзову модель, інформаційну таблицю з написом шрифтом Брайля, тумбу-підставку з каменю. Висота Ратуші сягатиме 50 см, загальна висота встановленої перед входом до міської ради споруди — 130 см. Вона буде максимально точною до реальної споруди, оскільки Ратушу спеціально вимірювали і фотографували з усіх боків. Офіційно макет встановлять 14 жовтня, перед Міжнародним Днем Білої тростини.

За словами Михайла Мороза, начальника управління культури Львівської міської ради, приємним є те, що серед 15 соціально-культурних проектів, яким управління культури ЛМР надасть фінансову підтримку на реалізацію, значним і відчутним є акцент саме на соціальній тематиці. Тому одним із критеріїв, чому управління культури і конкурсна комісія підтримала проект «Львів на долонях» — є міркування дати можливість незрячим львів’янам і гостям міста відчути архітектурну спадщину Львова.

Як розповів скульптор, автор макету Ратуші Василь Одрехівський, це вже не перша його співпраця зі спілкою незрячих, адже цьому передували виставки, зокрема виставка «Торкаючись — бачу. Великі Українці», коли створювали портрети відомих людей, щоб незрячі, торкаючись їх, могли візуалізувати, як виглядають Тарас Шевченко, Леся Українка, Микола Амосов.

Нагадаємо, макет Ратуші виготовляють у межах соціально-культурного проекту «Львів на долонях», за підтримки управління культури Львівської міської ради і КУ «Інститут міста». Автором проекту є Львівський обласний осередок ГО «Українська спілка інвалідів — УСІ».

Бронзовий міні-макет стоятиме при вході у міську раду і усі незрячі зможуть «побачити», як виглядає Львівська Ратуша, адже, як зауважила Оксана Потимко, дуже багато деталей, які відомі зрячим людям, стають для незрячих абсолютним відкриттям.

Джерело: прес-служба ЛМ

Схожі новини