Передплата 2024 «Добра кухня»

У Мінкульті звинуватили УПЦ МП в порушенні українського законодавство

  • 03.08.2016, 19:26
  • 1 421

УПЦ МП тисне на міністерство з метою зареєструвати статути, які блокують переходи парафій під юрисдикцію інших церков.

Українська православна церква (Московського патріархату) тисне на офіційні органи влади України з метою змусити їх зареєструвати документи, які суперечать законодавству України. Про це під час прес-конференції 4 серпня заявив директор Департаменту з питань релігій і національностей Міністерства культури Андрій Юраш, передає Український Тиждень.

За його словами, УПЦ МП надсилає до Мінкульту документи з метою реєстрації не "єпархіальних центрів", як це передбачено, а "єпархій", і це роблять з метою блокувати парафіям, які входять до складу цих одиниць, можливість добровільної зміни юрисдикції.

Він пояснив, що єпархія (у варіанті УПЦ МП) об'єднує як сам єпархіальний центр, так і громади, які добровільно декларують свою підпорядкованість центру. Юраш також розповів, що в статуті УПЦ МП намагається унеможливити для церковних парафій змінювати підпорядкування, прописуючи, що парафії ієрархічно підпорядковані єпархії та їх діяльність підпорядкована владі архієрея. Також у поданому статуті є положення, згідно з яким єпархіальний архієрей дозволяє створення і реєстрацію приходу.

"Прихід реєструється добровільно, він може брати благословення у церковного центру... Але коли він подає на державну реєстрацію, для нас важливий тільки юридично повний пакет документів", - підкреслив він.

Юраш додав, що таким чином УПЦ МП порушує деякі норми Конституції і закону про свободу совісті.

Разом з тим він додав, що в статуті хочуть закріпити можливість для єпархіальних управлінь займатися комерційною діяльністю поряд з благодійною, просвітницькою та видавничою.

Представник Мінкульту підкреслив, що це неможливо, однак додав, що вони можуть засновувати комерційні підприємства, які реєструються як окремі юридичні особи і сплачують податки.

Священний синод УПЦ МП на засіданні 20 липня ухвалив рішення направити прем'єр-міністру скаргу на Мінкультури, яке, як стверджують скаржники, порушує права релігійних організацій та "стає перепоною для повноцінного здійснення їх статутної діяльності".

Юраш назвав це тиском на міністерство.

"Рішення було прийнято на синоді УПЦ 20 липня... про звернення і до прем'єр-міністра України, і до інших гілок влади з тим, що нібито Міністерство культури штучно не реєструє і створює перешкоди для повноцінної діяльності новостворених або перереєстрованих підрозділів УПЦ, яка перебуває в єдності з Московським патріархатом", - сказав він.

За його словами, УПЦ МП керується емоціями, а не посиланнями на законодавство в своїх скаргах.

"Мова йде про бажання тиску. Не вирішити питання, а через звернення до прем'єр-міністра, до громадськості, певні медіа-процеси натиснути і зобов'язати зареєструвати статути, які не відповідають чинному законодавству", - додав Юраш.

Схожі новини