Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Львові помер колишній директор історичного музею

  • 31.07.2016, 15:49
  • 2 104

30 липня 2016 року на 74 році життя раптово відійшов у вічність багатолітній директор Львівського історичного музею, заслужений діяч культури України, член національного комітету Міжнародної Ради музеїв (ICOM), голова ради директорів музеїв Львівщини, заступник голови Асоціації музеїв та галерей західного регіону України Богдан Чайковський. 

У Львові помер колишній директор історичного музею
У Львові помер колишній директор історичного музею

Він очолив Львівський історичний музей у 1980-му році. За час його керівництва в музеї було відкрито нові відділи музею, зокрема музей «Палаццо Бандінеллі» (2005), музей скла (2007) у відреставрованій пам’ятці архітектури XVI—XVII ст. — палаццо Бандінеллі, «Музей визвольної боротьби України», перша черга якого була урочиста відкрита 14 жовтня 2012 р., також було розроблено концепцію майбутнього мМузею техніки, повідомляє сайт «Музейний простір».

Для музейної спільноти стало величезною несподіванкою рішення Богдана Чайковського, озвучене у грудні 2015-го року, залишити посаду директора Львівського історичного музею. Тоді він подав заяву на дострокове звільнення з роботи за власним бажанням.

«У перший день мого призначення директором, 35 років тому, я ухвалив рішення. В ті роки більшість директорів провідних музеїв України були пенсіонери, колишні секретарі обкомів і міськкомів компартії, партизанського руху тощо. Значна частина з них не була музейними фахівцями. Вони просто доживали свого віку в музеях. І суспільство мусило з цим миритися. Мені було бридко це спостерігати. Саме тому тоді я дав собі слово, що якщо Бог дасть мені дожити до 70-ти та ще працювати на керівній посаді, то дякуватиму Господу Богу і сам добровільно піду з керівної роботи.

... на моїй "флешці" записано не лише те, що зробив (нагрішив), але й те, що думав, обіцяв, і навіть те, чи Вам правду казав… І коли душа стане перед небесними воротами вибору, "флешку" розпечатають. За все доведеться відповідати...", - так пояснив своє рішення Богдан Миколайович.

Схожі новини