Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Відомий львівський хірург пояснив, за що взяв гроші від родичів пацієнтки

  • 30.07.2016, 09:59
  • 2 478

Львівський лікар, якого вчора, 29 липня, затримали під час отримання грошей від родичів пацієнтки, – не лише відомий Василь Савчин в Україні та поза її межами хірург, а також обласний депутат і член фракції партії «Самопоміч».

Тому і в лікарському середовищі, і в політичному ця подія викликала неоднозначні думки.

Сам Василь Савчин у телефонній розмові підтвердив: гроші взяв, це була подяка від родичів пацієнтки.

«Я офіційно був у відпустці. До мене люди підійшли і попросили: «Зробіть операцію, бо ми їдемо. Ми вам подякуємо». Ну, я вийшов з відпустки, неофіційно перервав. Після операції все було добре, пацієнтка пішла додому. Її родичі прийшли — ми хочемо вам подякувати. Так раніше домовлялися. От так і подякували», — розповів телефоном завідувач відділення 8-ї лікарні Василь Савчин.

До обласної ради Василь Савчин пройшов на минулорічних виборах від партії «Самопоміч». Із цим і пов’язує те, що відбулось зараз. Припущення про спроби дискредитації є і в самій фракції. Але там хочуть дочекатися висновків суду.

«Ми постійно відчуваємо спроби вплинути на нас, зманіпулювати, оскільки по тих чи інших питаннях фракція має тверду позицію. Це, як правило, не подобається багато кому з інших фракцій. Але в нас є чіткі принципи, згідно з якими діємо, чітка позиція і в інших питаннях. Якщо винен хтось, він повинен нести відповідальність», — прокоментувала керівник фракції від «Самопомочі» у Львівській облраді Інна Свистун.

Поміж тим ім’я Василя Савчина добре відоме і в Україні, і за кордоном, бо він чимало працює з міжнародними благодійними фондами. У те, що міг вимагати грошей, його колеги не вірять.

«Насправді дуже шкода, що триває якесь полювання на відьом і триває не там, де треба. Я знаю пана Василя дуже давно, ще тоді, коли ми з ним особисто не були знайомі. Тобто наскільки це доктор відомий, наскільки ця людина допомогла не одній дитині. Відверто, у моєму розумінні, доктор має бути аполітичним. Але якщо вже так сталося — ну якби сказати, не треба шукати винного там, де немає, і використовувати для якихось таких речей. Направду, дуже низькі і негарні речі, і я впевнена, що медична спільнота якось зреагує на це адекватно», — зазначила головний лікар ОХМАТДИТу Мар'яна Возниця.

У Нацполіції справи сьогодні не коментували — мовляв, Василеві Савчину ще не оголосили підозри і слідчі дії тривають. Під варту лікаря не брали.

Нагадаємо, правоохоронці затримали медика у приміщенні лікарні. Він щойно одержав від пацієнтки 350 доларів США. Окрім цих коштів, поліцейські також вилучили 100 доларів, які лікар отримав раніше. Загалом, як інформують правоохоронці, лікар вимагав 500 доларів у вигляді «благодійного внеску» за надання громадянці медичних послуг. Сума включала прийняття на лікування у медичний заклад, проведення хірургічної операції та оформлення відповідної лікарської документації. У разі відмови лікар нібито запевнив, що медичної допомоги чекати не варто.

Джерело: Zaxid.net