Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Журналісти знайшли в Шокіна таємну сім'ю та нерухомість за кордоном

  • 29.07.2016, 15:49
  • 1 759

Екс-генпрокурор Віктор Шокін декларував, що не має ні сім'ї, ні дітей. Але журналістське розслідування знайшло в нього цивільну дружину, маленьку доньку й елітну нерухомість в Україні й за кордоном, переоформлену на родичів.

Про це йдеться в дослідженні проекту "Схеми".

"Це було б його (Шокіна - ред.) особистою справою, якби не той факт, що саме на них (цивільну дружину й доньку - ред.) оформлена низка елітної нерухомості, у тому числі й за кордоном. Про все це Шокін не згадував у своїй декларації", - зазначають журналісти.

Як вдалося їм довідатися, в елітному районі Небушіце у Празі є будинок, що належить українці Оксані Гриневич. Її поінформовані джерела із прокуратури неодноразово називали цивільною дружиною колишнього генпрокурора Шокіна. Вона - заступник головного лікаря відомчої лікарні "Феофанія" у Києві. Щоправда, вже три роки перебуває в декретній відпустці.

Гриневич веде дуже непублічний спосіб життя. Але "Схемам" вдалося розшукати її фото.

Журналісти не лише знайшли цілу низку формальних підтверджень статусу Гриневич, а й дізналися, що у неї й Шокіна є спільна дитина, на яку оформлена частина майна.

Усе це в деклараціях про доходи та майно прокурора Шокіна не зазначено, а в розділі "майно родини" — лише прочерки.

У листопаді 2014 року, коли Віктор Шокін був ще заступником генпрокурора Віталія Яреми, Оксана Гриневич стала одноосібною власницею та директоркою чеської фірми I.B.D.P.

Ця компанія є власником котеджу та землі під ним у елітному празькому районі Небушіце. Журналісти Радіо Свобода у Чехії чотири рази впродовж місяця приїжджали до будинку, який належить фірмі Гриневич. Ознак, що тут постійно хтось мешкає, не видно.

Цей маєток записаний на компанію цивільної дружини екс-генпрокурора Віктора Шокіна Оксану Гриневич, стверджують журналісти.

Окрім будинку в Празі, Оксана Гриневич також володіє кількома земельними ділянками та будинком на майже 300 квадратів у селі Пилява Київської області. Пилява розташована неподалік від Сухолуччя, яке свого часу облюбував для мисливства Віктор Янукович.

"Спочатку Гриневич купила 29 соток, однак цього їй, схоже, стало замало. Рішенням сільради влітку 2015 року, коли Шокін вже був генпрокурором, Гриневич отримала ще 12 соток землі поруч. Нині жодних ознак, що тут хтось постійно проживає, не видно. Однак місцеві пригадують, що тут раніше бував Віктор Шокін", - йдеться в розслідуванні.

Коли Шокін став заступником генпрокурора влітку 2014 року, сам він, відповідно до декларації, володів земельними ділянками у півгектара, квартирою, садовим будинком та гаражем.

Журналісти "Схем" розшукали офіційно задеклароване майно Шокіна. Зокрема, він є власником квартири на вулиці Ярославів Вал в самому центрі Києва, а також земельних ділянок у селі Ленди Київської області.

Однак, схоже на те, що Шокін тут майже не з'являється, але його бачили в "родинному маєтку" в Забір’ї.

"Схоже на те, що Шокін міг якщо не постійно проживати, то часто перебувати ось у цьому будинку в селі Забір’я під Києвом", - вважають автори розслідування.

Маєток в селі Забір’я під Києвом екс-генпрокурор Віктор Шокін подарував своїй малолітній доньці Вероніці-Анастасії Гриневич, коли їй був усього 1 рік.

Цим маєтком на майже 900 квадратних метрів Шокін володів до літа 2014 року, хоча у своїй декларації цього не відобразив. Договір дарування маєтку, підписаний через місяць після призначення на посаду заступника генпрокурора, засвідчує, що Віктор Шокін є батьком Вероніки-Анастасії Гриневич.

Будинок посилено охороняють — зокрема й поліція охорони. Цікаво, що Шокін досі продовжує офіційно орендувати у сільради ділянку впритул до подарованого маєтку — тут є місце для городу та худоби.

"На які ж кошти можна було купити та утримувати все те майно, що зареєстроване на Віктора Шокіна, на лікарку в декреті Оксану Гриневич та їхню доньку Вероніку-Анастасію Гриневич? Якщо, відповідно до декларацій, у 2013 році Шокін отримав всього 400 тисяч гривень доходу, у 2014-му - 950 тисяч гривень, у 2015-му — 837 тисяч гривень. Нагадаємо, тільки маєток у Чехії, подібний до будинку Оксани Гриневич, коштує приблизно 10 мільйонів гривень", - наголошують журналісти.

Вони додали, що намагалися вийти на контакт із фігурантами розслідування, але ні Шокін, ні Гриневич не відповіли на прохання про коментар.

Читайте також: Справа "діамантових": дружина Корнійця витягла з-під арешту половину майна

Юристи зазначають: якщо Оксана Гриневич була чи є цивільною дружиною Шокіна, колишній генпрокурор мав декларувати і її майно теж. Відсутність же офіційно оформлених відносин може бути способом приховати майно, записане на близьку особу.

"Закон говорить наступне: навіть якщо шлюб не зареєстрований - Генпрокурор має вносити у свою декларацію усе майно людей, з якими має спільний побут. Тобто майно його цивільної дружини також мало б декларуватись. У Шокіна ж в графі родина — лише прочерки", - підкреслюють автори розслідування.

Віктор Шокін пробув на посаді генпрокурора трохи більше ніж рік — до квітня 2016 року. Громадські антикорупційні активісти наголошують: під його керівництвом очікуваного оновлення прокуратури та повного розслідування резонансних злочинів так і не відбулося.

Схожі новини