Передплата 2024 ВЗ

Святий Дух зійшов над географічним факультетом

  • 29.07.2016, 10:47
  • 2 626

В одній із аудиторій Франкового університету знайшли оригінальний настінний розпис.

В одній з аудиторій географічного факультету Львівського національного університету ім.І.Франка (вул.Дорошенка, 41) під час ремонту виявили оригінальний настінний розпис. На одній зі стін зображений ... голуб з німбом. У християнський символіці голуб є символом сходження Святого Духа.

Як розповів декан географічного факультету ЛНУ Володимир Біланюк, до 1939 року в теперішніх приміщеннях факультету розташовувалась Греко-католицька Богословська академія. Її першим ректором став Йосип Сліпий. Радянська влада у 1939 році академію закрила, а розписи, швидше за все, просто замалювали. Довгі роки про них нічого не було відомо.

За оцінками фахівців, віднайдений фрагмент розпису належить пензлю відомого художника Петра Холодного. Він був одним із засновників в образотворчому мистецтві 20-х років минулого століття українського національного стилю, який отримав назву “неовізантизм”. З віднайденого малюнка йде неймовірна енергетика. «Я впевнений, що подібні розписи є і в інших навчальних приміщеннях. У шостій аудиторії, що на першому поверсі, до війни була семінарська капличка. Там точно повинні бути розписи», — розповів Володимир Біланюк.

Зі слів декана, в університету немає коштів на проведення відповідних дослідницьких робіт. Багато було охочих допомогти із реставрацією, але усі вони кудись позникали... А ось художник-реставратор Ірина Гірна каже, спробує дізнатися більше про цей настінний розпис. “Видно, що фреска у доброму стані. Просто вона ще не до кінця розчищена... Бачу, що там був зроблений зондаж (натурне дослідження художнього твору. - Авт.). Значить, там працювали реставратори”.

Наразі живопис Греко-католицької академії, стіни якої пам’ятають дух Андрея Шептицького та Йосипа Сліпого, і надалі ховається під грубим шаром радянської штукатурки...