Передплата 2024 ВЗ

У книгарні – колекція старовинних пічних кахель 

  • 29.07.2016, 10:27
  • 846

Уже п’ятнадцять років у центрі Івано-Франківська працює книгарня “Сучасна українська книга”.

Колись, відкриваючи її, власники вирішили, що продаватимуть тут тільки україномовну продукцію. А вже через кілька років цікавинкою крамнички стала також колекція старих пічних кахель.

«У будівлях руйнуються печі, кахлі з них люди викидають на вулиці чи на смітники. А кахлі — неповторна річ. Кожна має свій візерунок, над яким працювали художники, свою кольористику. У нашій колекції кахлі візерунчасті та чисті. 2003 року до книгарні зайшов Василь Герасим’юк, і ми попросили його залишити на кахлі автограф. Тепер пропонуємо розписатися на кахлях тим авторам, які нам особливо подобаються», — розповів директор книгарні “Сучасна українська книга” Ігор Майгутяк.

У колекції зібрані автографи не лише письменників, а й різних цікавих людей, які люблять книжку. Тут є автографи Тараса Прохаська, Юрія Андруховича, Олександра Ірванця, Галини Вдовиченко, Міли Іванцової, Юрія Винничука, Світлани Талан.

Декого з авторів уже немає серед нас, проте їхні автографи на кахлях нагадують, що ще недавно в цю книгарню заходили Юрій Покальчук, Олег Лишега чи Опанас Заливаха.

“На одній з кахель є автограф видатного історика Ярослава Дашкевича — сина генерала-хорунжого армії УНР Романа-Миколи Дашкевича і хорунжої Українських січових стрільців Олени Степанів. Пана Ярослава ми випадково побачили у львівській кав’ярні, дали йому чистий аркуш паперу і попросили залишити підпис. А потім, методом нанесення на плівку, перенесли цей підпис на кахлю. Також є підпис норвезького письменника і публіциста Юстейна Гордера, на зустрічі з яким побували на львівському Форумі видавців. Також на Форумі зустріли Оксану Пахльовську, і вона підписала нам кахлю, а ще — видатного археолога Юрія Шилова. Ходили на зустріч з Оксаною Забужко і стояли в черзі за автографом. Усі з книжками або записниками, а ми — от з цією кахлею”, — сміється Ігор Майгутяк.

Схожі новини