Передплата 2024 «Добра кухня»

380 документів про польсько-український конфлікт стали доступні он-лайн

  • 27.07.2016, 14:09
  • 1 056

Історики виклали у вільний доступ 380 документів з теми польсько-українських стосунків у 1942-1947 рр.

«Жорстокість взаємного протистояння, спроби переговорів між підпільними структурами двох народів і навіть співпраця — усе це знайшло відображення в українських джерелах», — повідомляє Український інститут національної пам’яті.

Зазначається, що Український інститут національної пам’яті, Центр досліджень визвольного руху та Архів СБУ в рамках співпраці над електронним сервісом доступу до копій архівних матеріалів «Електронний архів визвольного руху» публікують колекцію, присвячену польсько-українському протистоянню 1940-х років.

Вона містить 380 документів, передусім, із розсекречених архівів КДБ. Також великий блок матеріалів взято із архіву Миколи Лебедя, одного з очільників українського визвольного руху. Багато років цей архів вважався втраченим, аж поки 2007 року не був переданий Центру досліджень визвольного руху. Інша його частина зараз зберігається в Гарвардському університеті.

«Головним завданням воюючих сторін було встановлення власного контролю над спірними теренами сучасної Східної Польщі та Західної України, — пояснює історик, автор книги «Друга польсько-українська війна. 1942—1947» Володимир В’ятрович. — Особливість цієї війни у війні в тому, що вона була збройним протистояння між не регулярними, а партизанськими формуваннями, активну участь у ній брало цивільне населення, яке або підтримувало одну зі сторін, або не мало жодної чітко окресленої політичної орієнтації і користувалося конфліктом як способом розв’язання власних непорозумінь. Ці причини зумовили вчинки обох сторін, які нині можуть бути кваліфіковані як воєнні злочини».

Переглянути колекцію можна на сайті Електронного архіву визвольного руху.

Схожі новини