Передплата 2024 «Добрий господар»

У селі Шешори відбувся еко-фестиваль – своєрідний університет екології

  • 26.07.2016, 11:42
  • 3 202

 У самісінькому центрі Гуцульщини, у селі Шешори Косівського району, відбувся еко-етнофестиваль “Карпатське коло”.

У селі Шешори відбувся еко-фестиваль – своєрідний університет екології
У селі Шешори відбувся еко-фестиваль – своєрідний університет екології

Цей фестиваль організували як своєрідний університет екології та природознавства люди, які намагаються зберегти Карпати, розвинути тут туризм.

На подвір’ях господарі винесли для огляду старовинні скрині, ліжники, одяг, посуд. Не все з цього продається, але можна оглянути, розпитати, звідки ці речі в родині, хто їх колись виготовляв.

Свіжоспеченим, теплим хлібом гостей зустрічає організатор фестивалю “Карпатське коло” — валеолог, громадський діяч Марія Пахолок.

Розповідає, що еко-фестиваль відбувається на Прикарпатті втретє. Першим був фестиваль в оспіваному Іваном Франком селі Лолині. Минулого року фестиваль теж проходив у Лолині. А цього літа його перенесли до Шешорів.

“Цього року до “еко” ще приєднався “етно”. Нам допомогла обласна рада. Та й саме село Шешори — знамените, воно уже відбулося у фестивальній справі”, — каже Марія Пахолок.

На фестивалі проходили лекції про збір лікарських трав, сталий спосіб ведення домогосподарства, збереження карпатських трав, ягід та грибів Карпат... Поетеса Марія Чумарна розповідала про код української вишиванки. Президент фізкультурно-спортивного товариства «ДІР Академія» Василь Козак презентував книгу “Франкова руханка”. Музикознавець та етномузиколог Любомир Кушлик проводив музикотерапію — під його керівництвом діти навчалися грі на гуцульських інструментах. Володимир Пилат розповідав про те, що аркан — бойове мистецтво гуцулів, показував бойовий гопак, провів “майстерку” із жіночої самооборони. Кандидат біологічних наук Любомир Держипільський розповів про топоніміку та сакральність мегалітів Карпат...

“Хочемо, щоб люди пильнували природу, і щоб після кожного фестивалю було чистіше, ніж до нього. Кожного фестивального ранку відбувається прибирання, навчання людей, як розділяти сміття”, — каже Марія Пахолок.

Схожі новини