Передплата 2024 «Добра кухня»

Половина українців вважає, що відповідальність за війну несе РФ

  • 19.07.2016, 16:28
  • 947

22,5% опитаних вважають, що потрібен мир за всяку ціну, і слід погоджуватися на будь-які компроміси з ким завгодно і про що завгодно.

Майже половина українців вважає, що відповідальність за війну в Донбасі несе Росія, і заради миру можна погоджуватися на компроміси, але не на всі. Про це свідчать результати опитування, проведеного фондом Демініціативи і соціологічною службою Центр Разумкова, які представила на прес-конференції директора фонду Демініціативи Ірина Бекешкіна, передає кореспондент ЛІГА.net.

45% респондентів впевнені, що відповідальність за російсько-український конфлікт насамперед несе Росія. 7,9% вважають, що Україна, 39% вважають, що відповідальність несуть обидві сторони однаковою мірою.

22,5% опитаних вважають, що потрібен мир за всяку ціну, і слід погоджуватися на будь-які компроміси з ким завгодно і про що завгодно. 47,3% впевнені, що заради миру варто погоджуватися на компроміси, але не на всі. При цьому 17,8% респондентів вважають, що мир в Донбасі може встановитися тільки з позиції сили, коли одна зі сторін переможе.

Дослідження було проведено з 11 по 16 травня 2016 року. Опитано 2016 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах, за винятком Криму і окупованих територій Донецької і Луганської області. Похибка не перевищує 2,3%. Опитування проводилося за підтримки програми MATRA посольства Королівства Нідерландів та національного фонду підтримки демократії США.

При цьому більшість опитаних (40,6%) вважає, що для того щоб в Донбасі встановився мир, необхідно змусити Росію припинити втручання в конфлікт у Донбасі.

27,6% вважають, що для встановлення миру необхідно успішне відновлення нормального життя на територіях Донбасу, підконтрольних Україні.

19,6% вважають, що для встановлення миру необхідно припинити фінансування окупованих територій - зокрема, виплати зарплат і пенсій. 14,8% вважають, що мир можна встановити тільки за допомогою військової сили, відновивши контроль України над окупованими територіями.

12,8% вважають, що окупованому Донбасу треба надати особливий статус в межах України.

12,6% вважають, що потрібно провести законні вибори на окупованих територіях. 12% опитаних вважають, що для встановлення миру потрібно відокремити окуповані території від України.

11,4% вважають, що для встановлення миру потрібно надати російській мові статус другої державної.

7,5% опитаних вважають, що для встановлення миру потрібно ввести в Україні федеративний устрій.

Стільки ж - 7,5% - вважають, що слід відмовитися від перспективи членства в НАТО і закріпити в Конституції нейтральний статус України.

5,7% вважають, що встановлення миру сприятиме амністія тим, хто брав участь у військових діях в Донбасі.

Схожі новини