Передплата 2024 «Добрий господар»

Гройсман розповів, як втричі зменшити "комуналку"

  • 18.07.2016, 16:02
  • 1 225

Заходи з енергозбереження можуть знизити середній рахунок за послуги ЖКГ у 2-3 рази та допоможуть створити десятки тисяч робочих місць.

Про це на зустрічі з міськими головами з питань розвитку місцевого самоврядування заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман, повідомляє "Укрінформ".

"У нас є два варіанти. Або ми надалі рухаємося у популістичному напрямку, допоки Україна потерпатиме від неефективного споживання ресурсів. Або ми стаємо відповідальними і робимо кроки, що ведуть нас до енергонезалежності. Завдяки енергоефективним заходам середній рахунок може впасти у 2-3 рази. Крім того, кошти, витрачені на енергоефективність, допоможуть створити десятки тисяч робочих місць", - заявив Гройсман.

За його словами, необхідно забезпечити ефективний облік, аудит енергопостачальних компаній і працюючий механізм соціального захисту.

"Ринкові ціни на газ дають можливість позбутися корупції. Усе це в руках місцевого самоврядування", - наголосив Гройсман.

Він підкреслив, що низькі ціни на газ вигідні лише корупціонерам.

"На газових оборудках з низькими цінами заробляли десятки мільярдів. Нещодавно уряд встановив граничну ціну на природний газ - вона не може бути вищою, але може бути нижчою, якщо є відповідні контракти. Газ за цінами на європейському хабі закуповується за контрактами, транспортується і продається. Без жодних занижень. Далі ТКЕ встановлює тарифи - і це робиться за погодженням з місцевими радами", - зауважив прем'єр.

Глава уряду нагадав, що місцеві ради можуть не погоджувати тарифи та компенсовувати різницю у ціні на газ із власного бюджету.

"Але через декілька років ви будете на межі банкрутства. Ви забиратимете кошти з інфраструктурних об'єктів, дитячих садочків, закладів охорони здоров'я. Це буде ваш політичний вибір, але, я думаю, він є абсолютно безперспективним", - констатував Гройсман.