Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На Закарпатті 5 замків на межі руйнації

  • 01.07.2016, 20:37
  • 1 176

На Закарпатті знаходиться п'ять замків, які руйнуються або вже майже зруйновані.

Про це сьогодні під час круглого столу в Закарпатській ОДА щодо ситуації з Невицьким замком повідомив головний спеціаліст відділу охорони культурної спадщини Томаш Сопко. ПишеZaholovok.com.

"Невицький, Хустський, Виноградівсьикй, Королівський, Квасівський замки — на межі повної руйнації. В області діє комплексна програма з питань збереження пам'яток культурної спадщини, яка фінансується з обласного бюджету. За всі роки Незалежності на цю програму з держбюджету Закарпаття не отримало ні копійки. З обласного бюджету в останні роки на потреби програми виділялося близько 2 мільйонів гривень", — зазначив Томаш Сопко.

"Щодо Невицького замку — це пам'ятка архітектури національного значення, взята під охорону держави ще у 1963 році. У 17 столітті Невицький замок був зруйнований. У 1970-х роках проводились ремонтні роботи з відновлення вежі", - додав він.

"Рішенням Ужгородського міськрайонного суду Невицький замок передано у власність громади Кам'яницької сільської ради. "Укрзахідпроектреставрація" розробляє проект на перекриття даху вежі замку. Це обійдеться десь у 100 тисяч гривень", — сказав Т. Сопко.

Схожі новини